Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavni direktor HUP-a

Davor Majetić o rastu BDP-a: Pred nama je još uvijek veliki posao

Davor Majetić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2015.
u 14:13

- Stagnacija slijedom očekivano niskih stopa rasta i dalje znači nazadovanje i zaostajanje za drugim zemljama i daljnji pad naše konkurentnosti - izjavio je Majetić.

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) komentirao je rast BDP-a koji je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS-a), u zadnjem kvartalu 2014. godine porastao 0,3 posto. 

- Činjenica da je prekinut niz od 12 uzastopnih kvartala pada BDP-a je pozitivno. Međutim, činjenica da se radi o vrlo malom rastu, upozorava nas da sada koračamo u, po nas, vrlo nepovoljnu stagnaciju. Stagnacija slijedom očekivano niskih stopa rasta i dalje znači nazadovanje i zaostajanje za drugim zemljama i daljnji pad naše konkurentnosti. Stoga, unatoč ovom malom rastu i optimizmu koji iz toga možemo imati, upozoravamo da je, za izlazak iz recesije, pred nama još uvijek veliki posao- izjavio je Majetić, priopćio je HUP.

Istaknuo je da je jedini pravi pokazatelj rasta gospodarstva rast zaposlenosti.

- Zbog izostanka ozbiljnijih i snažnijih reformi nemoguće je postići značajnije stope gospodarskog rasta koje bi mogle dovesti do osjetnog smanjenja nezaposlenosti ili poboljšanja standarda hrvatskih građana. Poslovna i ulagačka klima i dalje se suočava s dugogodišnjim slabostima i izazovima i nije dovoljno poticajna za brojne domaće i inozemne privatne ulagače pa izostaje doprinos investicija u porastu BDP-a. Hrvatski izvoz ne može u sadašnjem trenutku biti bitan pokretač dinamičnog rasta BDP-a jer je veličinom premali u usporedbi sa sličnim CEE zemljama, geografski usmjeren na nekoliko tradicionalnih bliskih tržišta, vrlo niske tehnološke složenosti s jako velikim udjelom usluga niske dodane vrijednosti- dodao je Majetić.

Naglasio je da je ''za osjetni napredak i sustizanje razvijenijih zemalja potrebno intenzivirati i produbiti reformske napore u svim kritičnim područjima''. 

- Ako privatni sektor može provoditi brze i kontinuirane promjene da bi preživio ovu duboku krizu, onda nema razloga da na isti način neizbježnim i ozbiljnim promjenama ne pristupi i država. Javna vlast, teritorijalni ustroj, tržište rada, fiskalna konsolidacija…i sve druge reforme čiju realizaciju mjerimo HUP skorom još uvijek čekaju – nužne reforme- zaključio je Majetić. 

>> BDP nakon 12 kvartala pada porastao za 0,3% 

>> Mrsić i HUP potpisali sporazum o suradnji na promociji i provedbi Garancije za mlade

Komentara 1

VE
velikazmija
11:18 03.03.2015.

pa vratili su i direktore - pa to je njima važno ko šljivi bdp-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije