Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Majetić o BDP-u

Nefokusiranost na gospodarstvo mogla bi uzrokovati podbačaj i u tekućem kvartalu

Davor Majetić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.02.2016.
u 13:17

Ovakav podbačaj u odnosu na očekivanja u četvrtom kvartalu vjerojatno je rezultat i političke neaktivnosti, kaže Majetić

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić ustvrdio je da se 'nefokusiranost' politike i vodstva države na gospodarstvo ogleda i u manjem od očekivanja rastu BDP-a u zadnjem lanjskom tromjesečju, a ako se tako nastavi, upozorio je, moglo bi prouzročiti podbačaj rasta i u prvom kvartalu ove godine.

"Ovakav podbačaj u odnosu na očekivanja u četvrtom kvartalu vjerojatno je rezultat i političke neaktivnosti. Politika se bavila sama sobom radi predizbora i izborne kampanje te postizborne kampanje. I to 'nefokusiranje' politike i vodstva države na gospodarstvo visi se i u manjem rastu nego što je bio očekivan i planiran", kazao je Majetić u petak za Hinu.

Napomenuo je da su svi svjesni da se ta neaktivnost i dalje zbiva i nakon dolaska nove Vlade. Stoga iz HUP-a upozoravaju i novu Vladu da krene što prije s konkretnim aktivnostima, reformama i promjenama, jer bi nastavak takve 'nefokusiranosti' politike na gospodarstvo mogao prouzročiti i podbačaj rasta i u prvom kvartalu ove godine.

"Ako se politika ne počne napokon baviti gospodarstvom i ne počne donositi konkretne mjere, zakone, akte, sigurno možemo očekivati manji rast nego što bi realno mogao i trebao biti", poručio je Majetić.

Napomenu je da HUP već ima pripremljeno nekoliko prijedloga reformi i zakonskih prijedloga, s kojima se može odmah krenuti u promjene, poput reforme javne nabave "koju svi čekaju i koja može biti na tržištu vrlo brzo".

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.
To je slabiji podatak od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,1 posto na godišnjoj razini. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 1,8 do 2,6 posto. 

To je već peto tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo skočilo 2,8 posto, najviše od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine.

>> HUP: mirovinski fondovi trebaju ulagati u gospodarske projekte

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije