Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULTIMATUM

Danski ulagači prijete odlaskom, a ne daju odgovore koliko bi uložili

Danci
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
31.03.2014.
u 20:42

Dancima pomaže i Kruno Kaić, protiv kojega je podnesena optužnica

Ne izmijeni li Hrvatska u iduća dva tjedna sporne zakone, planiranu proizvodnju i preradu konoplje, budu li tamošnji zakonodavci brži, selimo u Srbiju, a možda i Rumunjsku ili Češku – ultimatum je danskih investitora s današnje konferencije za novinare, a sutra će ga, doznajemo, ponoviti i na sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Izgubljena godina?

Jan Lund Larsen, Peter Kjær Knudsen, Keneth Sørensen i još nekoliko danskih investitora s kooperantima su uz potporu požeških vlasti već dogovorili ovogodišnju sjetvu industrijske konoplje na oko 200 hektara požeške Zlatne doline. To bi trebao biti samo početak njihovih ulaganja u RH. Poslovali bi putem tvrtke Cooperation for Bio Diversity, koja je u postupku registracije. No, ne promijene li se sporni zakoni, koji industrijsku konoplju u nas kriminaliziraju kao drogu pa je iz biljke “legalno” samo sjeme, od posla neće biti ništa. Skupina poduzetnika, svinjogojaca, ratara, konzultanata... interes za konoplju objašnjava činjenicom da u Europi i SAD-u tek počinje utrka za proizvodnju industrijske konoplje koja, nakon desetljeća zanemarivanja, dobiva i epitet superhrane, lijeka za mnoge teške bolesti... te i oni u tome žele sudjelovati.

– Sjetva samo što nije počela, inače će ova godina biti izgubljena – napominje Larsen. Budu li sijali, žele iskoristiti svih 100%, a ne samo 30% biljke.

No, današnji ultimativni nastup Danaca nije potkrijepljen konkretnim odgovorima koliko su zapravo spremni uložiti i kakvi su im sve planovi, a kako je riječ o prilično nepoznatim “igračima” u našoj regiji i šire, mnogi se pitaju imaju li i kakvih skrivenih namjera.

Kaić na sudu

Tim više što su se u nas i neki puno zvučniji investitori pokazali neozbiljnima, dobivali tvrtke za kunu, a radili samo u svoju korist i ostavljali ih u milijunskim dugovima. Neki su jeftino kupovali poljoprivredno zemljište očekujući njegovu brzu prenamjenu u građevinsko.

Danci, kako se čuje, imaju i podršku hrvatske dijaspore, predvođenu 84-godišnjim Krunom Kaićem, počasnim predstavnikom HGK u Danskoj, protiv kojega je Državno odvjetništvo podnijelo optužnicu zbog zloporabe položaja. Nekadašnjeg suvlasnika kutjevačkog Dvorca, koji se 90-ih vratio iz Danske, tereti se da je 1998. bez znanja ostalih dioničara, kao tadašnji najveći dioničar i direktor tvrtke, Dvorac prodao tvrtki Novalić po cijeni od 734.000 tadašnjih njemačkih maraka, 6 milijuna kuna manje od stvarne cijene. Ne odaziva se redovito na ročišta te je opomenut kako mu prijeti i istražni zatvor, odnosno europski uhidbeni nalog ne odazove li se ročištu na proljeće.

Kaić, koji je danas nazočio konferenciji za novinare, kaže da u toj priči nema ništa sporno. Dvorac je prodao Antunu Novaliću, koji je bio većinski vlasnik dvorca, i nikome nije ostao dužan, što se, tvrdi, najbolje vidi po tome “da nitko protiv njega nije podnio optužnicu osim DORH-a”.

>> Tko su tajnoviti Danci koji žele investirati u konoplju

Komentara 23

Avatar noemy-no
noemy-no
21:00 31.03.2014.

Tko ce kod nas nego ovakvi. Strava, I jos prijete i petljaju nam se u zakone. Rausssssssssss

DU
Deleted user
21:01 31.03.2014.

To nisu investitori već lovci u mutnom.

DU
Deleted user
20:56 31.03.2014.

Pa neka odu, što su dolazili, ovo je Hrvatska ovdje nema prostora za strana ulaganja... ))) ovako valjda razmišljaju ovi na vlasti, strava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije