Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivrednici ministru:

Dajte odmah sav novac iz Mjere 4

Davor Romić
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
1/5
17.08.2016.
u 06:00

Umjesto novog natječaja za sredstva oduzeta povezanim društvima, udruge traže da se s 862 milijuna kn odmah podrži barem 600 projekata

– Nisam siguran jesu li poljoprivredi veću štetu, od tri milijarde kuna za ovu i prošlu godinu, uzrokovale učestale tuče, poplave i pijavice ili državna administracija svojim odlukama, kazao je Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) na presici u utorak kojom su voćari i ostale udruge poljoprivrednika od tehničkog ministra poljoprivrede Davora Romića zatražili da potpore za Mjeru 4 iz ruralnog programa ne usmjerava u novi natječaj, već da odmah podijeli sva 862 milijuna kuna i time podupre najmanje 600 investicija, a ne samo 241 koliko ih je sad iznad crte na ljestvici.

Voćari su, naveo je, još lani prvi upozorili da pravilnik ciljano pogoduje nekima. Nakon Romićeve odluke da će 316 milijuna kuna uskraćenih povezanim društvima prebaciti u novi natječaj, prosvjedovali su i otvorenim pismom uputivši ga na više od 150 adresa. Predsjednici i premijeru te zastupnicima u Saboru i Europarlamentu, a odgovorila je jedino Marijana Petir (HSS).

Predsjednik zajednice udruga povrćara Hrvoje Gregurić misli da je pravilnik za Mjeru 4 “zapravo blagoslovio kriminal” i zapitao se zašto se nekima toliko pogoduje, a oštri su bili i najveći hrvatski proizvođač gljiva Nikola Andričić i najveći proizvođač češnjaka Mario Puškarić. I oni su na natječaju ostali ispod crte, a jučer su poručili da im “ne treba država u kojoj ne mogu opstati i proizvoditi” te da je pravilnik o dodjeli sredstava “kreiran ne za ruralni nego za korporativni razvoj”. Bez potpore koja dovodi u pitanje i preživljavanje 2017. i iskorak na tržište EU ostali su i međimurski proizvođači krumpira i voća. Zbog takvog odnosa mnogi gube motivaciju za proizvodnju.

>>Hrvatskim mljekarima 1,5 milijun eura iz europskog proračuna i još toliko iz nacionalnog

>>Davor Romić: Trebamo se ujediniti i prevladati 'hrvatski jal'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije