Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njuškalo.hr

Kupujete li ili prodajete nekretninu? Pogledajte kakvo je stanje na tržištu

Stanovi
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/10
05.04.2017.
u 12:45

U ožujku je zabilježeno više od 14 milijuna detaljnih pretraživanja nekretnina potencijalnih kupaca, 6 milijuna odnosi se na prodaju stanova

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 166 tisuća aktivnih oglasa u ožujku 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavljaju se oporavljati. Ipak, i dalje su niže za sedam posto prema istom mjesecu 2011. godine.

Foto: Njuškalo.hr

Foto: Njuškalo.hr

Foto: Njuškalo.hr

Od većih gradova u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu, Zadru te u Zagrebu. Rijeka također pokazuje blagi oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena kvadrata stana.

ŽUPANIJE U PRIOBALJU I GRAD ZAGREB GENERIRAJU RAST CIJENA NEKRETNINA U HRVATSKOJ

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju tijekom ožujka nastavile s rastom.

Međimurska županija među rijetkim je kontinentalnim županijama koja već drugi mjesec zaredom bilježi oporavak cijena nekretnina na godišnjoj razini.

Foto: Njuškalo.hr

Cijene su najviše u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a kontinentalne županije, koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ujedno su i županije s najnižim cijenama nekretnina.

Foto: Njuškalo.hr

RAZLIKE U CIJENAMA NEKRETNINA NA OBALI I U UNUTRAŠNJOSTI

U ožujku 2017. godine u najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru.

Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, koji ujedno pokazuje i najveći pad cijena, čak 12 posto na godišnjoj razini. Slijedi ga Bjelovar s padom od 8 posto na godišnjoj razini.

Foto: Njuškalo.hr

RAST CIJENA KVADRATA U NOVOM ZAGREBU – ZAPAD, A NAJTRAŽENIJI U OŽUJKU SU GORNJI GRAD MEDVEŠČAK I TREŠNJEVKA – JUG

Gradska četvrt Novi Zagreb – Zapad bilježi rast cijena od gotovo 12 posto u odnosu na prošlu godinu, pa se tako smjestila u deset najskupljih četvrti u Zagrebu. Cijene su i dalje najviše u četvrti Gornji grad – Medveščak, a slijede Donji grad, Maksimir, Trnje, Podsljeme i Trešnjevka – sjever. Prosječne cijene kvadrata najniže su u Brezovici i Sesvetama.

Foto: Njuškalo.hr

KUPCI TRAŽE STANOVE U ŠIREM CENTRU PO CIJENI OD 1300 EURA PO KVADRATU

Kada je riječ o interesu potencijalnih kupaca za nekretnine u Zagrebu, najviše se traže stanovi veličine između 60 i 70 kvadratnih metara, a po cijeni od 1300 eura po kvadratu, i to u četvrtima šireg centra, gdje je prosječna cijena kvadrata ipak veća od one koju bi htjeli izdvojiti. Konkretnije, najviše je pretraživanja u ožujku zabilježeno za Donji grad, Trešnjevku, Maksimir, strogo središte i Jarun.

Foto: Njuškalo.hr

U OŽUJKU JOŠ VEĆI BROJ NEKRETNINA ZA ODMOR NA PRODAJU

Više od tisuću novih oglasa vikendica i kuća za odmor predano je u ožujku, a ova potkategorija bilježi i znatan rast pretraživanja u odnosu na početak godine. Cijene vikendica prate trendove cijena nekretnina u Hrvatskoj općenito. Najskuplje su, kao što je i očekivano, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječna cijena kvadrata nekretnine za odmor 2505 eura.

Foto: Njuškalo.hr

>> Cijene stanova u Zagrebu smanjenje za 12,7 posto, ali na to je najviše utjecao jedan projekt

>> Kupujete nekretninu? Evo kakvo je stanje na tržištu!

Komentara 4

Avatar lvan12
lvan12
17:33 05.04.2017.

Kome vrijede istraživanja o TRAŽENIM cijenama, kad one nemaju veze sa REALIZIRANIM cijenama... Taj podatak bi nam trebala dati porezna uprava.

DU
Deleted user
21:08 05.04.2017.

jedan dio moje zabave je gledanja oglasa na njuskalu.veliki dio oglasa za prodaju kuca i stanova na moru su tako napravljeni da ih treba biti sram.mnogo puta nisu uspjeli ni ostatke rucka sa stola skloniti a objavljuju fotografije. cijene su onolike koliko njima treba a ne kolika je realna vrijednost a da ne govorim o vrijednosti koja se prikazuje poreznoj upravi. fokusirao sam se na jedno mjesto na moru jer imam i sam stan u tom mjestu i poznata mije svaka ulica.cijene su da blago kazem smijesne u odnosu na potraznju. kada vidite da vecina oglasa stoji i vise od godine dana a neki vise od 2-3 godine. oglasi prikazuju nekretnine na sasvim drugim lokacijama nego su u stvarnosti, cinjenice o udaljenosti od mora, centra, trgovine prilaznim cestama su toliko pune pogresnih informacija da je to naprosto laganje potencijalnih kupaca, primjer jedan pise udaljenost do mora 400 m a ne pise da su svi prilazi u stvari zatvoreni u pravcu mora, da su privatni i da vi u stvari morate prvo ici prema glavnoj cesti punoj prometa i tek onda se spustati prema moru tako da realna udaljenost je izmedju 1-2 km.blizu moga stana se nalazi manja kuca koja se prodaje ima vec 3 godina, koja je sa tri strane zatviorena sa visim kucama i sunca nema ni u sred ljeta ali on cijenu drzi cak vecom od kuca koje su vece, blize moru i centru.pitam susjeda zasto ne proba sniziti cijenu, on kaze meni toliko treba jer sam obecao sinu i snahi dati pola......

DO
doktor1
19:20 07.04.2017.

Sve sto kolege jastog i ivan12 navode apsolutno je tocno. Osobno sam kupio kucu na moru za 40% nizu cijenu od trazne i ta je debelo ispod gore navedenih. Cijene iznose agencije kojima je u interesu pokazati zivost i uvuci neki lazni osjecaj rasta cijene kako bi poticali naivce da u njih vjeruju. Ne nasjedajte na gluparije i cuvajte svoje novce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije