Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac iz EU za povezivanje Europe

Četiri projekta – 14.000 radnih mjesta

Građevinski sektor
Foto: Marjan Sušenj/PIXSELL
1/6
23.07.2016.
u 11:15

Potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj poziva Vladu da poveća kvote za strane radnike

U Hrvatsku je ovih dana stigla lijepa vijest da će Europska unija sufinancirati 11 projekata iz instrumenata za povezivanje Europe (CEF) iz područja prometa sa 306,9 milijuna eura. Ukupna vrijednost hrvatskog udjela u ovim projektima, od kojih se mnogi realiziraju na razini više država, iznosi 492,7 milijuna eura.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica za graditeljstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori, napravila je analizu kako će ti projekti koje financira EU utjecati na hrvatsko gospodarstvo, pogotovo na građevinski sektor, te upozorila da domaći građevinci nemaju dovoljno kapaciteta da bi sudjelovali u tim projektima.

Kako navodi Čagalj, od tih jedanaest projekata četiri su građevinska, a ukupna vrijednost hrvatskog udjela u njima iznosi 457,2 milijuna eura. EU će sufinancirati 278,3 milijuna eura. Ta su četiri projekta gradnja dvokolosiječne željezničke pruge Križevci – Koprivnica – granica s Mađarskom, Zagrebačka obala Luke Rijeka, most Svilaj i opći terminal Luke Rijeka.

– Sve navedeno svakako bi trebalo radovati hrvatske građevinare, no stanje na terenu ne daje prevelik razlog za optimizam – navodi Čagalj. A to svoje upozorenje obrazlaže time da je na proizvodnoj i prihodovnoj strani hrvatsko graditeljstvo posljednjih godina gotovo prepolovljeno te da ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u državi. Pritom se, napominje Čagalj, taj sektor susreće i s problemom odljeva kvalitetne radne snage.

– S obzirom na to da je graditeljstvo tek u oporavku, ispada da je nužnost da Vlada RH odobri dodatne kvote za uvoz stranih radnika jer u protivnom država treba biti svjesna da naša građevinska poduzeća neće dobiti ove poslove, a time ni prateća industrija, što je u konačnici vrlo loše i za ukupno hrvatsko gospodarstvo – upozorava Čagalj.

Ona je u analizi navela da je vrijednost narudžbi u građevinskom sektoru u Hrvatskoj u 2015. bila 13,8 milijardi kuna, a da bi uz vrijednost četiri projekta koja se sufinanciraju iz EU, vrijedna 3,4 milijarde kuna, uz postojeći trend rasta vrijednost narudžbi porasla na 17,5 milijardi kuna, što je porast od 23 posto. A to bi značilo otvaranje od 13.000 do 14.000 novih radnih mjesta u građevini.

– Broj zaposlenih u graditeljstvu mogao bi skočiti na otprilike 81.000, sa sadašnjih 67.000 – procjenjuje Čagalj i još jednom ističe nužnost dodatnih kvota za strane radnike u Republici Hrvatskoj.

>> EU će za osam projekata dati 117 milijuna kuna

Komentara 4

Avatar GERO2
GERO2
15:22 23.07.2016.

Tesko je prekfalificirati neradnike!!

SM
SmellsLikeŠit
11:38 23.07.2016.

Samo na HZZZ-u je cca 300 000 ljudi, pa da tu nema 10 000 ljudi koji bi se prekvalificirali,teško mi je za povjerovati,

SP
Split1974
10:50 24.07.2016.

Neka malo manje zarađuju vlasnici firmi i više daju ljudima, pa će biti i radnika. A ne sve sebi, a radnici ko roblje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije