Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi bankarski eksperiment

Četiri banke radi uštede stvaraju digitalnu valutu

bitcoin
Foto: Reuters/PIXSELL
25.08.2016.
u 08:05

Cilj ove kriptovalute je, u okruženju “FinTech” konkurencije, ubrzati međubankovne transakcije i učiniti ih efikasnijima

Četiri velike banke: švicarski UBS, njemačka Deutsche Bank, britanski Santander i američki The Bank of New York Mellon udružile su se na zajedničkom projektu – stvaranju “bankarskog bitcoina”, kriptovalute koja bi svjetlo dana trebala ugledati 2018.

Bankarska virtualna valuta trebala bi biti zasnovana na tzv. blockchain tehnologiji, razvijenoj za podršku bitcoina, a namjena joj je, u okruženju prijeteće konkurencije “FinTech” kompanija, ubrzati međubankovne transakcije i učiniti ih efikasnijima.

Bez čekanja

Ponajprije se to odnosi na transakcije koje se odvijaju među bankama daleko od očiju javnosti, čiji se troškovi procjenjuju između 65 i 80 milijardi dolara godišnje, a virtualna valuta trebala bi ih osloboditi transakcijskog balasta i donijeti enormne uštede.

Omogućila bi im plaćanja vrijednosnicama, kao što su obveznice i dionice, bez čekanja na provođenje tradicionalnih novčanih transfera. Umjesto njih, koristili bi digitalni novac koji se može izravno konvertirati u gotovinu u središnjim bankama, štedeći vrijeme i popratne troškove trgovanja.

Ništa o rizicima

UBS je bila prva u četvorci koja je lani obznanila da radi na “valuti za međubankarska namirenja”, a prema Financial Timesu, nadaju se da će uz pomoć londonskog startupa, Clearmatics Technologiesa, vrlo brzo razviti komercijalni “blockchain” sustav. Službena objava ovih planova očekuje se danas. Četiri banke već su dvije godine provele radeći na različitim aplikacijama za ovu tehnologiju i članice su R3 konzorcija, tvrtke koju je osnovalo 45 financijskih institucija za istraživanje i razvoj upotrebe “blockchain” tehnologije u financijskim sustavima.

No, u njihovim se najavama ne spominju prijeteći rizici koji prate upotrebu bitcoin tehnologije koja je iznimno izložena hakerskim napadima i zbog anonimnosti povećava rizik upotrebe u kriminalne svrhe. Ostaje nada da će bankarski eksperiment i to ukalkulirati.  

>>Internetsko podzemlje: Na darknetu se kupuju droga i oružje, ali i sloboda

Komentara 1

OK
okvarbudovič
11:28 25.08.2016.

666

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije