Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomska klima

Čak 92 posto poduzetnika drži da su uvjeti za poslovanje loši

Hrvatska udruga poslodavaca
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/6
02.12.2014.
u 13:50

HUP je predstavio poslovna očekivanja za 2015. godinu. Poslodavci okupljeni u Hrvatsku udrugu poslodavaca zahtijevaju, mole, ili preporučuju državi da prestane zaduživanjem financirati umjetni standard

Poslodavci okupljeni u Hrvatsku udrugu poslodavaca zahtijevaju, mole, ili preporučuju državi da se ugleda na privatni sektor i prestane zaduživanjem financirati umjetni standard za kojeg više nema pokrića. Poruka je to koju je HUP poslao vladi povodom predstavljanja poslovnih očekivanja za 2015. godinu.

U anketi koja je provedena u više od 460 tvrtki koje zapošljavaju oko 215 tisuća ljudi u Hrvatskoj opća ekonomska klima u Hrvatskoj ocijenjena je s prosječnom ocjenom 1,65 što su u HUP-u interpretirali kao čistu jedincu. Čak 92 posto poduzetnika drži da su uvjeti za poslovanje loši, a nemaju optimizma ni u pogledu 2015. godine. Prema odgovorima poslodavaca može se zaključiti da će se u idućoj godini nastaviti restrukturiranja pa će tako oko 19 posto poslodavaca i dalje dijeliti otkaze ali nadu daje najava 20-tak posto tvrtki da će zapošljavati.

Od domaćeg tržišta ne očekuje se previše pa se više od 60 posto ispitanika okrenulo izvozu a kako bi bili konkurentni spremni su i na povećanje ulaganja. Pesimizam je izraženiji kod malih poduzetnika te u splitskoj i slavonskoj regiji dok su najoptimističniji Varaždinci. Industrija ima nešto bolja očekivanja od sektora graditeljstva i osobnih usluga kod kojih je izražen strah od još jedne vrlo teške godine.

Poslodavci već tradicionalno ističu četiri bazne prepreke za poslovanje: nelikvidnost, neefikasnost javne uprave, visoke poreze i doprinose te nejasnu strategiju razvoja zemlje. Nelikvidnost je ove godine izbila na prvo mjesto najproblematičnijih što je HUP-ovce dovelo do zaključka da se ponavlja problem s početka krize kada se vrlo teško moglo naplatiti svoje usluge, proizvode i rad. Ni poslodavci ne vide potencijal za rast u 2015. godini pa se nakon 12 kvartala krize i šest godina negativnih ekonomskih aktivnosti može zaključiti da ulazimo u sedmu ''mršavu godinu''.

>> Vlada tvrtkama nudi pet milijuna kuna da ne otpuštaju

>> Ekonomisti: Smanjite PDV te porez na dohodak i dobit

Komentara 2

TH
than
15:08 02.12.2014.

Nije istina. Tu su drug Grcic, Maras, Mrsic... Oni ce reci da je sve bajno, a i Zoki zvan 'slijedeca godina' ce reci da ce slijedece godine biti bolje. Kao sto je i ove bolje u odnosu na onu proslu. Cvrc.

DE
dežurnikritičar
14:08 02.12.2014.

nisu uvjeti loši, nego katastrofalni, nažalost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije