Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli 
stol 
'HUP-ovih 16'

Budimir: Treba ukinuti svih 165 parafiskalnih nameta

Josip Budmir
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
17.10.2015.
u 00:06

Kako to izvesti? 
Ostavio bi se rok od šest mjeseci da korisnici nameta dokažu da su nužni

Poduzetnici u Hrvatskoj i građani godišnje plate oko 8,4 milijarde kuna za razne parafiskalne namete kojih je registrom Vlada pronašla 245, a tijekom mandata uspjela je njihov broj smanjiti na 165.

Vlada Zorana Milanovića do sada je smanjila opterećenje za 700 milijuna kuna, a od 1. siječnja 2016. namjerava to umanjiti za dodatnih 300 milijuna kuna. Gospodarski strateg HSLS-a Josip Budimir problem parafiskalnih nameta riješio bi preko koljena. Na jučerašnjem okruglom stolu ‘HUP-ovih 16: Poslovati u Hrvatskoj’ predložio je da se ukinu svi parafiskalni nameti.

Reformska koalicija

– Nisam za pristup rezanja malo po malo. Treba ukinuti sve parafiskalne namete preko noći, osim one kojima se financiraju regulatori tržišta – kaže Budimir, svjestan da bi to ostavilo lokalne jedinice, državne tvrtke i ostale korisnike tako prikupljenog novca bez novca. Zato Budimir objašnjava svoj model: – Odluku o ukidanju parafiskalnih nameta donijelo bi se šest mjeseci prije stupanja na snagu, a u tom bi razdoblju razni korisnici imali priliku argumentirano objasniti zašto je namet nužan i na što zaista troše novac.

– Time se teret stavlja na stranu korisnika koji moraju dokazivati da su potrebni – objasnio je Budimir. Iako je iznoseći ideju istaknuo da je on često radikalniji od svoje koalicije, Budimir je naglasio da je koalicija proreformska i da vjeruje da su spremni na slične poteze uvažavajući da bi pri ovakvoj odluci morali donijeti kompenzacijske mjere za lokalne jedinice poput prepuštanja većine prihoda od poreza na dohodak lokalnoj razini vlasti.Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je na panel-diskusiji branio boje koalicije Hrvatska raste, drži da Budimirovo rješenje nije provedivo pa je zaključio da je ipak bolje malo po malo rezati parafiskalne namete te obećao da će u idućem mandatu Vlada to redovito činiti. Oba predstavnika najjačih konkurenata na parlamentarnim izborima poduzetnicima su obećala niži porez na dohodak, a Domoljubna koalicija i rezanje poreza na dobit.

– Oporezivat će se isključivo isplaćena dobit bez obzira na to u što je poduzetnik usmjerio svoj zarađeni novac – kaže Budimir obećavajući da će koalicija nakon pobjede podignuti neoporezivi dio dohotka na 3000 kuna. Taj iznos stoji i u programu koalicije Hrvatska raste, a dvije se strane razlikuju u visini plaće na kojoj počinje obračun porezne stope od 40 posto. SDP-ova koalicija smješta je iznad 13.200 kuna, a HDZ-ova koalicija iznad 20.000 kuna. Miljenić je više puta istaknuo da prepreke ulaganjima i komplicirane procedure nije moguće pojednostaviti bez poboljšanja javne uprave koju krivi za neefikasnost. Zato najavljuje da će u idućem mandatu SDP uvesti varijabilni dio plaće za zaposlenike državnih službi koji bi ovisio o izvršenom radu. Budimir ide korak dalje i drži da je nužno ukinuti Zakon o državnim i javnim službenicima jer postoji Zakon o radu koji se mora primjenjivati na sve zaposlenike u Hrvatskoj. – Otkaz u javnom sektoru je nemoguć. Znači li to da je država nekom majka, a nekom maćeha? – upitao se Budimir. Okrugli stol samo je dotaknuo pitanje nepredvidljivosti i pravne sigurnosti. Prošle godine doneseno je 128 zakona, od čega čak 93 po hitnom postupku, a samo njih osam prošlo je procjenu učinka na sustav.

1600 novih zakona

U dva saborska mandata doneseno je 1600 zakona, od kojih 80 posto u hitnoj proceduri.

– Prepreke se ne mogu ukinuti preko noći jer ovise o javnoj upravi. Dok se ne promijeni stav činovnika, nijedan ministar neće moći napraviti ništa – požalio se Miljenić koji kaže da se u pravosuđu puno napravilo. Podsjetio je da se stečajni postupak skratio za 80 dana. Tvrdi da ga u četiri godine može skratiti za dodatnih 80 dana. Također se pohvalio bržim rješavanjem predmeta na sudovima pa se u četiri godine broj predmeta smanjio sa 830.000 na 550.000. Miljenić obećava da će se do 2019. smanjiti do 350.000 neriješenih predmeta, a ističe da je osjetno manje sudova. Budimir drži da se mreža sudova mora racionalizirati na 20 prvostupanjskih, specijaliziranih sudova, kako bi rješenja bila brza, a da je dovoljno imati četiri drugostupanjska suda u mreži trgovačkih sudova.

>>Što su HDZ i SDP skrili od birača? U programima 'zaboravili' reforme

>>Vlada će smanjiti namete poduzetništvu u vrijednosti od 300 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije