Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patentiranje biljnih vrsta

Brokula i rajčica spojili zastupnice Borzan i Petir

Marijana Petir
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
18.12.2015.
u 17:05

Potez Europskog patentnog ureda sporan je zato što je odobrena zaštita za sorte koje su prirodno uzgojene Europarlamentarci osudili Europski patentni ured

Hrana, čini se, postaje jedina tema oko koje vlada konsenzus europarlamentaraca iz svih 28 članica EU, neovisno o pripadnosti političkom bloku.

Većina ih je prekjučer glasno rekla "ne" odluci Europske komisije da dopusti uvoz i prodaju GMO kukuruza NK603 američke tvrtke Monsanto, a jučer su se usprotivili mogućem konvencionalnom uzgoju svojevrsnih novih križanaca rajčice i brokule za čije je sjeme žalbeno vijeće Europskog ureda za patente u proljeće donijelo odluku da može biti patentirano.

Život nije za patentiranje

Europski ured za patente, podsjećamo, odlučio je da prvi laboratorijski dorađeni biljni proizvodi, u konkretnom slučaju to je sjemenje rajčice koja daje plod sa smanjenom količinom vode te brokule, koja pak navodno sadrži povećanu količinu antikancerogenih glukozinolata, može biti zaštićeno kao patent.

U zaštitu prava svih europskih potrošača na sigurnu hranu stale su i hrvatske zastupnice Marijana Petir, članica Hrvatske seljačke stranke, i Biljana Borzan iz Socijaldemokratske partije. Petir upozorava da je riječ o kontroverznom presedanu koji za sobom poteže razmišljanja o ekonomskim, legalnim i etičkim pitanjima. Iako Europski ured za patente nije dio institucija Europske unije, spomenuta odluka ima značajne implikacije, kako političke tako i one koje se tiču sigurnosti opskrbe hranom u EU, tim više što je u postupku rješavanja više od tisuću sličnih zahtjeva, a tiču se uglavnom voća i povrća.

Biljne sorte su normalno zaštićene pravima biljnih sorti, što je bolja forma od intelektualnog vlasništva jer dopušta poljoprivrednicima korištenje zaštićenih sorti kako bi kreirali nove. Život se ne može patentirati, ova je odluka protuzakonita i neetična pa od Europske komisije očekujem hitnu reakciju ističe Petir.

Netko se igra Boga

I Borzan proziva Europski ured za izdavanje patenata na biljne značajke dobivene prirodnim križanjem.

– Netko u toj instituciji umislio je da je božansko biće i da ima autorska prava na prirodu! Takva odluka može imati dalekosežne i katastrofalne posljedice na europsku poljoprivredu, a posebno na male uzgajivače i oplemenjivače. Ne treba biti vidovit da bi se predvidjelo kako će većinu patenata zatražiti i dobiti velike multinacionalne tvrtke. To će dovesti do monopola u području inovacija u uzgoju i proizvodnji hrane, a monopoli će značiti kraj slobode da mali poljoprivrednici slobodno siju i žanju upozorava Borzan i traži od EK odbacivanje kontroverzne odluke.

>>Biljana Borzan: Uređaje namjerno proizvode da se ne mogu popraviti

>>'Sporazum s BiH preduvjet rješavanja problema zagađenog zraka'

Komentara 2

CA
campa
10:57 23.12.2015.

Teške se borbe vode u Evropskom parlamentu.Svaki dan na red dolazi nešto od povrća ribe mesa te ostalih delicija.Treba sve to pročešljati i temeljito raspraviti te donesti kvalitetne zakone.Oni se bave paradajzima a imigrantima,teroristima,rastom BDP bavi se netko drugi imiginatan.

DU
Deleted user
18:36 18.12.2015.

SDP-HSS kao nekad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije