Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNJA ANALIZA

Broj stečajeva povećan za 41,6 posto u odnosu na 2015. godinu

Nakon stečaja i niza prosvjeda, Herbos se zatvara
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
18.01.2017.
u 13:30

Iako je broj osnovanih subjekata u 2016. godini veći za 10 posto nego u prethodnoj, podaci pokazuju kako popularnost jednostavnih društava opada

Godišnja analiza gospodarstva koju je pripremila tvrtka Bisnode, pokazuje kako je tijekom 2016. godine u Hrvatskoj osnovano ukupno 14.181 poslovnih subjekata. U odnosu na prethodnu 2015. godinu, riječ je o povećanju broja osnovanih subjekata za 10,0%. Podaci pokazuju kako se najviše novih poduzeća otvara u ožujku, a ožujak je bio najpopularniji mjesec i u 2015. godini.

Rekordna godina po broju osnovanih poduzeća bila je 2013. godina, kada je ukupno osnovano 14.663 subjekata. Podsjetimo, krajem 2012. godine počeo se primjenjivati izmijenjeni Zakon o trgovačkim društvima koji je omogućio osnivanje jednostavnih trgovačkih društava, tzv. „tvrtki za 10 kuna“. U usporedbi s rekordnom 2013. godinom, lani je osnovano 3,3% poslovnih subjekata manje.

Unatoč tome što je tijekom 2016. godine zabilježen rast broja osnovanih poduzeća, tijekom cijele godine bilježen je negativan trend – konstantno je rastao broj ugašenih poduzeća. Dok je 2015. godine ugašeno 7.901 poduzeće, podaci pokazuju kako je lani ugašeno čak 15.140 poslovnih subjekata.

Iako je u ukupnom broju osnovanih udio jednostavnih trgovačkih društava 54,1%, podaci pokazuju kako je ovo druga uzastopna godina u kojoj pada udio j.d.o.o. osnovanih subjekata u ukupnom broju osnovanih. Da se zaključiti da popularnost tzv. „tvrtki za 10 kuna“ pomalo opada. U ukupnom broju osnovanih subjekata 41,9% čini d.o.o., a svi ostali pravni oblici imaju svega 4,0% udjela.
 
Zanimljivo je kako Požeško - slavonska županija, kao županija s najmanje osnovanih subjekata, ima najbolji omjer osnovanih i ugašenih – taj je omjer iznosio 1,7. To znači kako je u toj županiji na svakih deset ugašenih subjekata bilo u prosjeku osnivano sedamnaest novih. Potom su slijedile Sisačko – moslavačka, Zadarska i Krapinsko - zagorska županija. Najlošiji omjer imale su Bjelovarsko – bilogorska, Koprivničko – križevačka te Virovitičko – podravska županija, u kojima se ugasilo otprilike dvostruko više subjekata nego ih se osnovalo.

Među sektorima vodeća je bila trgovina sa 19,9% udjela, a slijedili su ugostiteljstvo, intelektualne djelatnosti, građevina i prerađivačka industrija. Vodećih pet sektora imalo je udio od 63,0% među svim osnovanim subjektima. Istih pet sektora dominiralo je i kod broja ugašenih subjekata, s čak 73,4% ukupnog udjela među svim ugašenim subjektima. S druge strane, zabavno - rekreacijski sektor je imao najbolji omjer osnovanih i ugašenih subjekata, s obzirom da je u prosjeku na svakih deset ugašenih subjekata bilo osnovano sedamnaest novih. Slijedili su obrazovni, administrativni, prijevoznički te ICT sektor.

U 2016. godini došlo je do porasta broja osnovanih j.d.o.o. subjekata, iako se njihov udio u ukupnom broju osnovanih smanjio. Time je prekinut dvogodišnji trend pada osnivanja j.d.o.o. subjekata koji je počeo odmah nakon 2013. godine kada je uslijed promjena Zakona o trgovačkim društvima došlo do mogućnosti osnivanja tzv. „tvrtki za 10 kuna“.

Analiza osnovanih j.d.o.o. po sektorima pokazuje kako ih se u svakoj godini najviše osnivalo u Trgovini. Potom slijedi Ugostiteljstvo, Stručne djelatnosti, Građevinarstvo te Prerada i proizvodnja. Tijekom godina se nije mijenjao raspored među sektorima prema popularnosti osnivanja j.d.o.o. subjekata, tako da je vodećih pet sektora imalo iste pozicije u svim godinama.

Tijekom 2016. godine ukupno je 878 subjekata ušlo u postupak stečaja. U odnosu na 2015. godinu kada ih je bilo 620, to je za 41,6% više novih stečajnih subjekata. Istovremeno, samo ih je 87 izašlo iz stečajnog postupka, što nažalost potvrđuje činjenicu kako u RH postupak stečaja u većini slučajeva podrazumijeva i gašenje poduzeća, a ne njegov oporavak. S druge strane, na kraju 2016. godine bilo je ukupno 6.052 subjekata koja su se nalazila u predstečajnom postupku.

Na kraju 2016. godine bilo je 3.480 poduzeća koji su porezni dužnici s poreznim dugom većim od 300 tisuća kuna, što je pad od 5,1% u odnosu na završetak 2015. godine kada ih je bilo 3.667. Ukupni porezni dug tih poduzeća iznosio je 6,81 milijardi kuna, dok je godinu prije on iznosio 6,54 milijardi kuna. Stoga se za 2016. godinu može ocijeniti kako je bila pozitivna po pitanju smanjenja broja poreznih dužnika, ali se povećao ukupnih dug među onima koji su ostali ili došli na listu.

Na kraju 2016. godine bilo je registrirano 238 tisuća nezaposlenih osoba, što je za 8,3% manje nego na kraju 2015. godine. Najmanja nezaposlenost bila je tijekom ljetnih mjeseci kada je jedan dio nezaposlenih osoba radio u sezonskim turističkim poslovima.

>> Bisnode predstavio jedinstvenu višejezičnu mobilnu aplikaciju Financijski rječnik 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije