Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podižu bdp

Droga, šverc i prostitucija Hrvatima donose tri milijarde kuna godišnje!

prostitucija
Foto: DPA/Pixsell/Ilustracija
22.01.2014.
u 12:24

Još računaju: Zapad EU bogatiji jer ulaže u znanost, jug jer živi od šverca i prostitucije.

Procjenjuje se da hrvatski građani godišnje zarade od droge, prostitucije te šverca cigareta i alkohola oko tri milijarde kuna. Za točnom brojkom još uvijek traga ekipa domaćih i stranih konzultanata koje je angažirao Državni zavod za statistiku kako bi hrvatski BDP izračunali prema promijenjenoj metodologiji ESA 2010. Dio članica EU već je obavijestilo Eurostat o svojim prvim procjenama po kojima će se njihov BDP povećati 2,4 posto. Prvi podaci za Hrvatsku bit će uskoro poznati, a službena je objava u rujnu.

Drukčija metoda

Metoda ESA 2010 razlikuje se od dosadašnjih jer se drukčije knjiže ulaganja u istraživanja i vojnu opremu te će prvi put obuhvatiti dohotke iz nelegalne aktivnosti vezane uz prostituciju, drogu te šverc cigareta i alkohola. Rezultat bi mogao biti rast bogatstva za sve – razvijeni zapad bit će u plusu jer ulaže u istraživanja, a siromašni jug jer se u tom dijelu novac vrti u nelegalnim aktivnostima.

Hrvatska bi zbog duge granice s Bosnom i Hercegovinom i šverca cigareta mogla biti među državama s većim udjelom dohotka od spomenutih nelegalnih aktivnosti (za srednjoeuropske države procjene se kreću od 0,5 do 1% BDP-a), a ‘bilancu’ nam diže i turizam jer i turisti troše na prostituciju i drogu. Istraživači se kod takvih analiza služe policijskim evidencijama o uhvaćenim djelima, broju liječenih narkomana, zaplijenjenim količinama cigareta, droge, alkohola i slično, a jedan od njih ističe da je tu vrstu ekonomije najteže uhvatiti. Hrvatski je BDP zbog sive ekonomije u neregistriranim, ali legalnim djelatnostima već povećan 10-ak posto.

Eurostat se vodi logikom da prihodi od prodaje droge, šverca ili prostitucije također predstavljaju dohodak, kojim se povećava osobna potrošnja u nekoj zemlji. Logika je da u izračun BDP-a mora ući transakcija o kojoj su obje strane u lancu suglasne – osoba koja pruža uslugu zarađuje, a ona koja se njome koristi povećava razinu svog blagostanja.

Vojni lobi

Stvari su puno jasnije i uhvatljivije s ulaganjima u istraživanja i znanost – gdje se Hrvatska nalazi pri dnu ljestvice s udjelom od 0,8%. Sad se ta ulaganja evidentiraju kao međufazna potrošnja, a po novome će se preseliti među investicije, kao i kupnja vojne opreme.

Moćni vojni lobi u tome je imao svoje prste jer su se izdaci za vojnu opremu bilježili kao potrošnja, ali ubuduće će novi tenk ili puška biti investicija koja povećava blagostanje građana. Hrvatska će nakon ove nadopune možda biti koju milijardu kuna bogatija, ali ne i uspješnija jer se korekcija neće odraziti na stope rasta BDP-a. Nominalno povećanje BDP-a utjecat će na indikatore zaduženosti, pa ćemo, mjereno udjelom u BDP-u, biti nešto manje zaduženi nego do sada, ali još uvijek će to biti problematične razine i kod javnog duga i kod fiskalnog deficita. Primjerice, s tri milijarde dohotka od droge, prostitucije i šverca javni dug neće biti 60,6 posto BDP-a, već 60,06 posto.

Komentara 8

DU
Deleted user
17:46 22.01.2014.

Koliko milijardi kuna na godinu hrvatski političari ppotroše na kojekakve gluposti te izvuku iz Hrvatske? Tko li bi mogao imati taj statistički podatak? Možda Linić Slavek ili njegova desna ruka Šegon Brankec?

ST
stefj
17:44 22.01.2014.

Aha, znao sad da postoji neka caka u predviđanju vlade da će BDP rasti. Kad već ne može drugačije, onda promjenom metode izračuna. Odmah ćemo procvasti, jer ćemo uračunati drogu, prostituciju i trgovinu ljudima u BDP. Slijedeći korak je legalizacija navedenih djelatnosti i uvođenje fiskalnih blagajni. Bit će interesantno kada će pogranična policija dobiti nove zadatke - loviti imigrante i provjeriti da li su ponijeli sa sobom fiskalni račun...

KA
kafka
16:28 22.01.2014.

Tri milijarde - oko 400 milijuna eura - nije loše! Prostitucija, kocka netko bi se još mogao sjetiti i legalizirati ih. Tako je i rimski car Kaligula punio praznu državnu blagajnu. Njegovi su se ministri (točnije njihove žene) prostituirali zali za 'dobrobit države'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije