Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokument Vladi

Bijela knjiga stranih ulagača: Evo što traže da bi više ulagali

Ante Babić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
24.11.2013.
u 09:45

Udruženje investitora upozorava da su mnogi zakoni doneseni u ‘zadnji čas’, ali i hvali prilagodbu zakonodavstva EU

Udruženje stranih ulagača (FIC) već godinu dana radi na Bijeloj knjizi u koju su popisali sve prepreke ulaganju u Hrvatsku i većem zapošljavanju. Večernji list posjeduje dokument koji će se javnosti predstaviti iduće srijede te vam prvi donosimo što strani ulagači traže kako bi počeli zapošljavati na domaćem tržištu i još više ulagati. U Bijelu knjigu unijeli su 35 preporuka Vladi, a ako bi ispunila jedan od najvažnijih zahtjeva – osnivanje Foruma – tijela u kojem bi sjedili strani ulagači, domaći poduzetnici, predstavnici općina, gradova, županija i Vlade, ministri bi o njihovim idejama i mišljenjima mogli biti obaviješteni prije nego što donesu propis koji nije u skladu s praksom ili politikama poslovanja.

Retrogradna primjena zakona

Investitori su detektirali pet područja na kojima valja raditi. To su pravna nesigurnost, porezno opterećenje, parafiskalni nameti, rad javne uprave i pravosuđa te radno zakonodavstvo. FIC hvali prilagodbu zakonodavstva Europskoj uniji, ali upozorava da nisu doneseni mnogi provedbeni akti pa se zakoni ne mogu primjenjivati. Isto tako upozoravaju da su mnogi zakoni doneseni u ‘zadnji čas’ pa je poslovanje bilo nemoguće prilagoditi novim pravilima na vrijeme.

– Trebali bismo znati kakvi nas porezi očekuju barem godinu dana unaprijed, ako se već ne može ustaliti praksa da se porezi ne mijenjaju u srednjem roku – kaže dr. sc. Ante Babić, glavni tajnik Udruženja. Poseban problem za ulagače i poslodavce koji stvara nesigurnost jest i rad Porezne uprave, koja retrogradno primjenjuje neke poreze, a donosi i rješenja koja na razini lokalne porezne uprave i centralnog tijela u Zagrebu mogu biti potpuno različita. Također, poreznici bi trebali rješavati porezne sporove brže. Ulagači upozoravaju i da se neke porezne olakšice godinama nisu usklađivale s tekućim cijenama.

Oko 600 parafiskalnih nameta

Tako se nije mijenjao iznos dnevnice, naknada za korištenje službenog automobila koja iznosi dvije kune po kilometru, a predlažu da se te naknade prilagode na godišnjoj razini za stopu inflacije. Poseban problem su i parafiskalni nameti koji su, kažu u FIC-u, netransparentni. Inače, Hrvatska je proizvela oko 600 različitih parafiskalnih nameta, a procjenjuje se da opterećuju gospodarstvo sa 12 milijardi kuna godišnje. Uz porezne namete problem je i neučinkovitost javne uprave pa ulagači predlažu veće zapošljavanje u katastru, na izdavanju građevinskih dozvola i gruntovnici. Također traže od vladajućih da ubrzaju suce i potaknu zakonima korištenje arbitraže i mirenja za rješavanje sporova. Kad bi ih poslušali, tvrde u FIC-u, povećalo bi se zapošljavanje i ulaganje već u idućoj godini, jer statistika pokazuje da 1% veća izravna strana ulaganja (FDI) nose rast BDP-a do 1% i u našem slučaju 13.000 zaposlenih. FIC je osnovalo 11 najvećih stranih ulagača u Hrvatsku, a tvrtke nastale izravnim stranim ulaganjem lani su imale 50 posto ukupnog kapitala, uložile su 40 posto svih investicija te su zapošljavale petinu svih zaposlenika u Hrvatskoj.

Komentara 7

MI
miso
11:07 24.11.2013.

Probajte zatražiti povrat poreza. Odmah vam pošalju porezni nadzor i kopaju mjesecima. Kad ništa loše ne nađu, krivo vas optuže i 10 godina vodite spor. Još nije riješeno.....Pazite, duguju vam i tuže vas.

VE
velika
09:50 24.11.2013.

btw sve popularni ministar Linc je donio porez o retrogrdnom oprezivanju dividende, osteti poduzeca.... i nikom nista ta poduzeca nisu dobila niti nazad prekomjerno placeni porez a o zateznoj kamati i odsteti da ne govorim

ŽI
žić
09:53 24.11.2013.

pa kaj su ti strani ulagači ponoreli,ha,haaa,oni bi čiste račune...da nebi,pa kak se bu domaća mafija i političari bogatili....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije