Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poticanje povrtlarstva

Besplatno sjeme graha za poljoprivrednike iz Ilače

grah
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
30.04.2015.
u 14:45

Oko 2,5 tone sjemena zelenoga graha Vukovarsko-srijemska županija podijelila je poljoprivrednicima za uzgoj te povrtlarske kulture na području Ilače

Oko 2,5 tone sjemena zelenoga graha Vukovarsko-srijemska županija podijelila je poljoprivrednicima za uzgoj te povrtlarske kulture na području Ilače. Prema riječima pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrije Matića grah se na području ove županije proizvodi na stotinjak hektara ali i kako su mogućnosti za veću sadnju ove kulture znatno veće.

– Naša namjera je sve male proizvođače povrtlarskih kultura organizirati u posebnu proizvođačku organizaciju koja bi im osiguravala tržište za plasman povrtlarskih kultura. Prije desetak dana bili smo u distribucijskom centru Zagrebačke županije koji voćem i povrćem opskrbljuje najveće trgovačke lance u Hrvatskoj. Plasman nije upitan tako da je samo ostaje na nama koliko tona možemo ponuditi da bi zainteresirali trgovačke lance, rekao je Matić. Poljoprivrednici koji su dobili sjeme graha imaju na raspolaganju svu stručnu pomoć kao i pomoć županije. Rečeno je kako je zeleni niski grah prepoznatljiv za ovo podneblje te da se tijekom godina već udomaćio i stvorio otpornost na dobar dio bolesti i štetnika. U podjeli graha pomoć je osigurala i Udruga Češnjak iz Cerića čija je predsjednica Mara Čuljak rekla da zainteresirani proizvođači za uzgoj graha mogu dobiti sjemena za najviše hektar obradivog tla.

– Svi oni koji sjeme preuzmu obvezni su, kada grah poberu, vratiti istu količinu sjemena koju su i dobili kako bi se ono podijelilo novim zainteresiranim proizvođačima, rekla je Čuljak. Za potrebe nabavke sjemena graha Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 70-ak tisuća kuna.

Komentara 1

PS
psycho69
15:31 30.04.2015.

skoro pa sam pomislio da je monsato donator...ali eto nije nego vukovarska zupanija..super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije