Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korekcije cijena

Benzinska i dizelska goriva najjeftinija u zadnje 4 godine!

benzinska
Foto: ilustracija
09.12.2014.
u 21:50

Unatoč svemu, cijene goriva na crpkama ne slijede linearno pad cijena sirove nafte. Barel je pojeftinio za 50 posto, a benzin na crpkama za oko 20 posto

Goriva na benzinskim crpkama od danas su u prosjeku za tridesetak lipa jeftinija nego tjedan prije, čime je nastavljen pad cijena benzinskih i dizelskih goriva već šesti tjedan zaredom. Tako se litra najpopularnijeg benzinskog goriva eurosupera 95 na Ininim crpkama prodaje po cijeni od 9,43 kune za litru, što je najniža cijena još od veljače 2011. Cijena eurodizela sada je 9,02 kune za litru i uskoro bi mogla pasti ispod psihološke granice od 9 kuna.

Logična je to posljedica drastičnog smanjenja cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, no stvari ipak nisu tako jednostavne. Jer ne treba očekivati linearno sniženje cijena benzinskih i dizelskih goriva istom dinamikom kojom pada cijena sirove nafte. Dok je barel neprerađenog crnog zlata od srpnja do danas pojeftinio za 50 posto, odnosno sa 120 na oko 60 dolara po barelu, cijena goriva na crpkama pala je za dvadesetak posto. Korekcije cijena i dalje se mogu očekivati, ali ne tim tempom da bi vjerno preslikavale cjenovni rat koji sirovom naftom vode Saudijci i Amerikanci. Naime, cijena benzina nije uvjetovana samo sirovom naftom kao osnovnim repromaterijalom, već je tu cijeli niz faktora.

Prije svega, fiksni troškovi proizvodnje u sustavu Ine vrlo su visoki i na njih je teško ili gotovo nemoguće utjecati. No još je bitnija stvar da je promet benzinskih i dizelskih goriva vrlo bitan element pri punjenju državnog proračuna, a više od polovice cijene koju se izdvaja pri punjenju spremnika automobila odlazi državi kroz porez i trošarine.

– Bit će još korekcija cijena, no treba imati na umu da se država neće odreći izvora na koji računa pri punjenju državne blagajne. Trebalo bi uzeti prijedlog proračuna i vidjeti na koje iznose Vlada računa u prihodima od prodaje benzina. Nije to specifičnost samo u Hrvatskoj, to rade i sve vlade zemalja u regiji, kaže naftni stručnjak dr. Davor Štern. Biti će zanimljivo vidjeti modele izračuna cijena, jer se najavljuje dodatno smanjenje barela sirove nafte.

>>Veliki pad cijena nafte, a Hrvati nemaju koristi

>>Nakon propasti Južnog toka, sedam država podržava LNG Terminal na Krku

Komentara 18

BU
bugatti
22:15 09.12.2014.

Samo cijena od 4 - 5 kuna je ralna za prosjecnog Hrvata - sve drugo je magla !

DU
Deleted user
22:23 09.12.2014.

treba vise pjeske i biciklom....vec nas preko 4 godine gule do koze....kako najlakse zaribati drzavu....manje vozi vise hodaj:)

TH
than
22:24 09.12.2014.

Samo vi pisite o tome toliko. Sada ce drugovi Lalovac i Milance dignuti trosarine. Jer padom cijena pada i zarada od PDV-a. A bas se zaduzili za oko 5 milijardi kuna ovih dana... Nek' se nadje... Budu vracali Kinezi jednog dana koji ce se naseliti ovdje i otkupiti dug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije