Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više od procjena

BDP nakon 12 kvartala pada porastao za 0,3%: 'Kotač je pokrenut'

Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.02.2015.
u 12:40

Prerađivačka industrija postala je lokomotiva oporavka dok su minusi građevinskog sektora i dalje najveća zapreka

Prvi put nakon 12 kvartala, BDP je u zadnjem tromjesečju 2014. porastao 0,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Povećanje je nešto veće od procjena domaćih ekonomista, a najveću zaslugu za rast imaju povećanje izvoza i industrijske proizvodnje.

Prerađivačka industrija postala je lokomotiva oporavka dok su minusi građevinskog sektora i dalje najveća zapreka.

Proteklu je pak godinu BDP pao 0,4 posto. Sve relevantne institucije procjenjuju da će Hrvatska ove godine izaći iz recesije i ostvariti blago povećanje.

Rast BDP-a komentirala je Vlada na Facebooku. – Stvoreni su temelji za stabilan rast gospodarstva: porast industrijske proizvodnje, izvoza, trgovine na malo i prihoda od turizma, rezultirao je rastom BDP-a u odnosu na isti kvartal u 2013. godini – napisala je Vlada na Facebooku i objavila sliku na kojoj iznad informacije o porastu BDP-a u zadnjem kvartalu 2014. od  0,3 posto piše da ''Hrvatsko gospodarstvo izlazi iz recesije''.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić s optimizmom je komentirao rast BDP-a.

- Ovo je Vlada koja radi ozbiljno, radi već tri godine na velikim reformama i poticanjima gospodarstva. To ćemo nastaviti i vjerujem da ćemo ovim putem kojim smo krenuli, putem gospodarskog oporavka, nastaviti i do kraja našeg mandata. Drugim riječima, kotač je pokrenut, ja se iskreno nadam da će se on nastaviti kretati i u ovoj godini i da će cijelo vrijeme ubrzavati - rekao je Grčić.

Dodao je kako potencijal za gospodarski rast u Hrvatskoj još nije u potpunosti iskorišten, posebno u segmentu poticaja investicijama sa svih strana.

- Dakle, i u javnom sektoru, ali i u onom dijelu privatnog sektora koji ima projekte, čiji projekti za sada, ja bih rekao iz opreza, stoje u ladicama, ali za koje mislim da ovaj čin, dakle ovaj pomak u gospodarstvu koji se sada vidi kroz pozitivnu stopu rasta, može biti signal za početak novog investicijskog ciklusa - rekao je Grčić, dodajući da se pozitivne stvari ne mogu dogoditi bez pozitivnih očekivanja.

 

>> Slovenci i Grci nakon krize imaju 80 posto veći BDP od Hrvata

Komentara 80

PO
poglavnikante
14:02 27.02.2015.

HDZ im ostavio uređenu državu, dva kvartala za redom rast s tendencijom daljnjeg rasta, pripremljenih 12 projekata koje je trebalo nastaviti, između ostalih Brijuni riviera, bolnica u Puli, Pelješki most a zgubidani sve zaustavili, uhljebljavali svoje nesposobne i neuke zgubidane, zajedno s Malićem(tako je rekao javno), Pavićem i Josipovićem smišljali kako uništiti desnicu... umjesto da nastave razvijati državu oni namjerno uništavali i zaduživali. Uvalili nam novih 20 milijarda eura duga a jedine investicije imali u luksuzne limuzine, mobiteli i guz papire. Ukrali nam tri godine, opljačkali nas, ukrali nam državu, nadu sve ama baš sve su uništili, dok je cijeli svijet izlazio iz krize zajedno s Hrvatskom dva kvartala rasta su to i pokazala ovi nesposobni zgubidani uništili nas do kraja.

PO
poglavnikante
13:20 27.02.2015.

TRI IZGUBLJENE GODINE, nakon tri godine, nakon 12 kvartala pljačkanja, uništavanja, zaduživanja vratili nas tamo gdje smo bili prije 12 kvartala. Tko će Hrvatima vratiti tri izgubljene godine, tri godine pljačke i uništavanja. Oni se još hvale a vratili nasas tamo gdje nas je KOSORICA ostavila UŽAS Gdje su ti analitičari gdje im je pamet zašto ne kažu u tri godine svijet se oporavio a nas vratili tamo gdje smo bili samo 20 MILIJARDA EURA povećali dug.

BA
balic
12:19 27.02.2015.

@komifo---------- koje mjere? EU nas opominje,tj.vladu da prorade na ozbiljnim reformama..I vama se moze prodat svasta.Dok god imamo gladnih i nezaposlenih kao malo tko u EU,dok se i dalje kopa po kontenjerima i stoji pred puckim kuhijama,dok se mladi iseljavajuu i ne samo mladi nego obitelji,u krizi smo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije