Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na štednju u eurima kamate već niže od 1%

Bankari ipak priznaju: Zbog konverzije CHF kamate neće rasti

Financial advice
Foto: Thinkstock
Autor
Valentina Weisner Mijić
06.10.2015.
u 16:50

Potražnja za kunskim kreditima ne pada, za razliku od kredita u eurima

Rast kamata na kredite bauk je kojim su banke nakon odluke o konverziji kredita u švicarskim francima prilično zaplašile građane, no je li to i realan scenarij? Zanimljivo je da o tome trenutačno nisu željeli govoriti u dvije najveće banke – Zagrebačkoj i Privrednoj – iako je Zaba u jeku reklamne kampanje kojom promovira gotovinski kredit u kunama s fiksnom kamatom od 7,95 do 8,45%.

Jeftiniji kapital

Ove godine banke su bez iznimke spuštale kamate na kredite jer su im padale i referentne kamate uz koje ih vežu. Pasivne kamate padaju pak jer depoziti kontinuirano rastu, a taj se novac ne plasira zbog slabe potražnje za kreditima pa su se od 1. listopada u nekim bankama kamate na štednju u eurima spustile – ispod 1%. Trend pada pasivnih kamata, kažu u RBA, traje posljednje tri godine, a pojačava ga i niža cijena kapitala iz inozemstva.

– Nešto je blaža tendencija snižavanja kamatnih stopa na kunske depozite nego na devizne jer potražnja za kunskim kreditima ne pada, za razliku deviznih – objašnjavaju u RBA, koji je od početka listopada kamatu na štednju u eurima spustio na raspon od 0,70 do 1,20%. Kamata na kunsku štednju ostala im je razmjerno visoka. Ispod 1% za eure pala je i kamata u OTP-u – iznosi 0,90%. Splitska, Erste i Hypo banka za štednju u eurima još daju više od 1%, a za kune između 2,40 i 3%.

Neutralizacija rizika

– Proces konverzije sa sobom nosi povećanu volatilnost na novčanom i deviznom tržištu koja se u kratkom roku ne bi trebala odraziti na kamatne stope na kredite – priznaje Alen Kovač, makroekonomski analitičar Erste banke, iako napominje da bi trajniji pritisci na deviznom tržištu mogli djelovati na poskupljenje kunskih izvora. No, iako ne bi trebale rasti, kamate na kredite teže će pasti zbog, kaže, percepcije pravnog i političkog rizika. Slično govore i u RBA: činjenica da će se dodatni rizik ugraditi u njih, ne znači da će kamate na kredite rasti.

– Visoka je vjerojatnost da će ostali faktori formiranja kamata, odnosno cijena financiranja, nastaviti tendenciju snižavanja i time neutralizirati povećanu rizičnost kredita – ističu u RBA.

U Splitskoj banci, međutim, upozoravaju da bi lošiji pokazatelji kapitaliziranosti i solventnosti nakon konverzije mogli poskupiti kredite.

– Jedna od vjerojatnih posljedica ovog zakona bit će i smanjenje kunske likvidosti. S obzirom na ograničene izvore financiranja u kunama, može se očekivati da će kunski krediti ne samo biti skuplji nego i teže dostupni – poručuju iz Splitske banke. Mogle bi ih demantirati politike HNB-a, usmjerene na poticanje kreditiranja u kunama umjesto u eurima.

>>Miljenić: Švicarac kao proizvod treba nestati iz Hrvatske

>>Pitat ću austrijske i talijanske ministre financija mogu li oni otplaćivati model švicarca koji su nametnuli Hrvatskoj

Komentara 6

VI
VisAVis2
00:13 07.10.2015.

Nije mi jasno kako ovaj lajovac uopće može pretendirati na ijedan glas na predstojećim izborima, zajedno sa ovom blef vladom! Naime, što njih briga te tko im daje za pravo da oni određuju u kojoj će se valuti tko zaduživati! Pa država ima svoje banke, pa je lijepo mogla ponuditi povoljnije kredite i aranžmane, te na taj način podstaći tržišnu utakmicu i kvit, a ne donijeti zakon o švicarcima te time ugroziti čitavu državu u financijsku stabilnost i još glumatati škiljavog dobrotvora!

TH
than
01:00 07.10.2015.

Zar ima ijedna osoba koja vjeruje ovome ?!?! Mada, kamate ne moraju rasti, istina, ali, ako krediti idu u €, a € raste, onda dodjes na isto. Tako ti svejedno jer rastu kamete ili ti nateraju € u nebesa... Glavno da dernek placa i sirotinja... Samo se nadam da ce Lalovac odlalovati, jer covjek koji ima ustedjeno dovoljno novca da otplati kredit glumata da su svi jednaki. I on kao ministar financija s ogromnim primanjima i oni nezaposleni su odjednom postali isti, svima ce porezni obveznici platiti ovu svinjariju. Bravo SDP.

AN
anticenzura
17:18 06.10.2015.

To sve istjerati iz drzave i otvoriti domace banke u domacoj valuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije