Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONJIČKI TURIZAM

Ako Austrijanci zarađuju milijarde, mogli bismo i mi

Davor Rajšel
28.03.2015.
u 21:35

Imamo 24.000 jahaćih grla. Taj je potencijal u našoj zemlji zasad komercijalno neiskorišten

Ako Austrija godišnje od konjičkoga turizma zaradi 2,3 milijarde eura, zašto ne bismo mogli i mi – s tom je mišlju Koprivničanac Davor Rajšel, predsjednik Hrvatskoga saveza konjičkog turizma, pokrenuo priču koja je ovih dana dovela do otvaranja prve službene konjičke turističke staze u Hrvatskoj.

Bogata klijentela

Njome je premrežena Koprivničko-križevačka županija u dužini od gotovo 300 kilometara. Godinu dana trajalo je uređenje trasa, ishođenje dozvola prolaska od jedinica lokalne uprave, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, povezivanje seljačkih gospodarstava, ugostitelja i vinara te ishođenje druge papirologije i sada je sve spremno da agencije dovedu turiste, prije svega bogatu klijentelu iz Austrije, Italije, Francuske, Nizozemske...

– U Hrvatskoj imamo oko 24.000 jahaćih konja i taj je potencijal zasad nedovoljno iskorišten u komercijalne svrhe. A vjerujte, imamo što ponuditi, možda i više nego zemlje u kojima je konjički turizam razvijen – veli Rajšel.

Usto, tu je i više nego konkurentna cijena. Trodnevni vikend-aranžman u Podravini stoji 150 eura, dok se cijene u spomenutoj Austriji kreću i do 1500 eura. Aranžman uključuje najam konja i stručno vodstvo, noćenje i hranu, razgledavanje prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti, među kojima je, recimo, obilazak Hlebina kao kolijevke naivne umjetnosti, a konjički klub Bilogorski rendžeri, koji je uključen u organizaciju, ima čak i svoj bend koji će za goste prirediti pravu feštu.

Prva hrvatska konjička turistička staza ima i institucionalnu potporu – projekt je prepoznala županijska Turistička zajednica. Na pomolu je i regionalizacija podravske konjičke priče uz mogućnost potpore iz fondova EU.

– Nakon jedne prezentacije dogovorili smo sa zajednicom općina iz Slovenije i jednom agencijom iz Beča mogućnost da spojimo konjičke turističke staze u našim zemljama i za taj projekt zatražimo oko milijun eura iz fonda EU. Nositelj projekta bila bi županijska Turistička zajednica – kaže direktor TZ-a Zdravko Mihevc.

Ostanak na selu

Rajšel tvrdi kako su svoje mjesto u projektu našli mnogi mladi ljudi, vlasnici seoskih gospodarstava, vidjevši razloga za ostanak na selu i mogućnost prihoda za život. On sam posjeduje ergelu sa sedam konja na imanju nedaleko od Koprivnice.

– Držanje konja iziskuje veliki trošak. Sama životinja stoji oko 30.000 kuna, a tu je prehrana, svakodnevna briga... Nadam se da smo sada stvorili okvir za to da se od konjičkog turizma može živjeti, kao što je to drugdje u Europi – zaključuje Rajšel.

Komentara 5

DU
Deleted user
23:28 28.03.2015.

ovakvog turizma najviše se boje hrvatski političari. To je vrsta konja koja jaše po narodu, ne vole da se njih jaši ;)

DU
Deleted user
22:20 28.03.2015.

moglo bi se ali nema smisla ,kao i sve ostalo

Avatar ucjena
ucjena
06:35 29.03.2015.

moglo bi se, ali je lakse pokupiti, poticaj i pustiti, konje da ugibaju, bolja zarada za pojedince, a ni ministra nije briga, on tu nista nemoze, kako ih nije boga strah, gazit ce ih u paklu konji, za vjeke vjekova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije