Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBLJENI MOJO

Evo nekoliko savjeta kako pronaći motivaciju za povratak trčanju

GoOUT!
Foto: GoOUT!
30.03.2015.
u 10:46

Ako se baš nikako ne možete natjerati u svoju trkačku opremu, predlažemo da to pokušate napraviti u paru

Mnogi ljubitelji trčanja prije ili kasnije susretnu se s pomanjkanjem volje da obuku svoju odjeću i obuću za trčanje i krenu u novu kilometarsku avanturu. Taj nedostatak volje katkad je rezultat kišnih i hladnih dana, ali i onih ljetnih jutra ili večeri kad je temperatura još uvijek jako visoka, a povjetarca nema niti u tragovima. Nerijetko se u takvim slučajevima dogodi da trčanje na dan, tjedan ili mjesec zamijenimo udobno provedenim vremenom u kućnim naslonjačima, pred računalima ili u kafićima, pa se odjednom nađemo u situaciji da smo prekinuli onu tako slatku svakodnevnu trkačku rutinu. Što napraviti, kako se vratiti na stazu i ponovno s uobičajenom voljom započeti nešto što smo radi vlastitog gušta prakticirali do nedavno?

Iz vlastitog iskustva, ali i iskustva višegodišnjih redovitih trkača koji su se sa sličnim problemima već susretali i nadilazili ih, GOOUT! vam nudi nekoliko potencijalnih rješenja. Neka će vam biti prihvatljiva više, neka manje, možda ćete od svih tih savjeta napraviti neki svoj program, no u konačnici je najvažnije da se vratite na stazu i ponovno osjetite radost trčanja.

Dakle, jedan od dobrih načina je da si odredite utrku na kojoj želite sudjelovati. Jednostavno pogledajte u kalendar utrka u vašem gradu ili okolici i prijavite se kao sudionik ostavljajući si dovoljno vremena za trening. Nije pritom uopće važna duljina utrke, je li kros na Bundeku, zagrebački maraton ili polumaraton koji se trči po nekoj lokalnoj rivi i uz obalu. Važno je da si postavite cilj. Usput nije loše i da prijateljima objavite kako ćete sudjelovati u utrci, saznanje da ćete ih možda razočarati dat će vam i snagu i volju da krenete s treninzima.

Ako se baš nikako ne možete natjerati u svoju trkačku opremu, predlažemo da to pokušate napraviti u paru. Većina trkača, pa čak i početnika, u svojoj okolini ima nekog tko se bavi trčanjem ili je baš slučaj poput vas. Što vas je više, tim bolje! Vidjet ćete da će vam se volja za trčanjem odmah pojaviti i jedva ćete čekati idući dan da ponovno krenete na stazu. Ako i prijatelji nisu spremni za ovakvu vrstu druženja ne brinite, sigurno postoji škola trčanja u Vašem gradu koja će vam osigurati društvo istomišljenika spremnih žrtvovati jedan sat dnevno za dobru rekreaciju i druženje!

Povežite se i s virtualnim prijateljima na internetu, zašto ne. Društvene mreže i razni domaći i strani forumi upravo služe za razmjenu iskustava, davanje savjeta i u konačnici vrlo lako mogu rezultirati odlaskom na Jarun. I opet, nije uopće važno jeste li pretrčali 10 kilometara kao od šale ili tek kilometar, dva i onda se hvatajući dah vratili kući. Ovisno o duljini trkačke apstinencije srozala vam se i kondicija, a to nije ništa strašno i dramatično. Već nakon tjedan, dva moći ćete se pohvaliti odličnom kilometražom i početi davati savijete onima koji su u istoj poziciji u kakvoj ste vi bili do nedavno.

Evo još jednog dobrog savjeta koji nam je ispričala jedna trkačica koja već godinama svakodnevno trči na zagrebačkom Savskom nasipu. Naime, nakon druge trudnoće spomenuta dama je jednostavno izgubila volju za trčanjem. Htjela je vratiti stas, riješiti se viška masnog tkiva koje se pojavilo kao rezultat trudničkih mjeseci i neaktivnosti, no nikako se nije mogla natjerati nazad na nasip. Sama za sebe je rekla da je bila lijena. No onda je jednog dana odlučila nagraditi sebe ako se u nekom razumnom roku vrati na stazu, u kondiciju kojoj teži. I tako je krenulo, malo po malo dosezala je svoj cilj i ponovno postala ovisnik o trčanju.

Nagrada? Nije važno je li to bilo putovanje ili kupovina skupih cipela (ili možda odlazak na putovanje u novim, skupim cipelama), važno je da je i tako pronašla motivaciju za trčanje. Na kraju, to je poanta ovih savjeta, pronaći motiv za (novi) početak, za odlazak na stazu koji će na kraju imati za epilog fantastičan unutarnji osjećaj zadovoljstva. Onaj tko ga dosad nije osjetio, ili ga je pak zaboravio, zaista ne zna što propušta...

Foto: GoOUT!

GoOUT! programi trčanja i nordijskog hodanja
Želite li se rekreativno baviti trčanjem ili nordijskim hodanjem, uključite se već danas u programe koje Večernji list organizira u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Fill out my online form.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?