Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO PRONAĆI SVOJ „MOJO“

5 stručnih savjeta koji će vam olakšati trčanje

zagrijavanje
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
16.04.2015.
u 14:46

Kako si olakšati prve kilometre ili, ako ih već imate „u nogama“, kako trenutačnu dekoncentraciju pretvoriti u motivaciju i dostići postavljeni cilj bez mnogo muke

Trčanje je gušt, navika, način života i potreba, tako će svoj svakodnevni trening na Jarunu ili nekoj drugoj stazi opisati gotovo svi trkači, bili oni amateri i rekreativci ili profesionalci koji su se već i okušali na jačim utrkama. No baš svi tijekom trčanja traže određeno meditativno stanje koje im pomaže u postizanju ciljeva i snažnijem emotivnom doživljaju treninga. Naravno, svatko od nas ima svoj način motivacije, način na koji usmjerava pozornost na disanje, veličinu koraka ili tempo, no ipak se svi, barem na početku, susreću s određenim problemima i nevoljama koje moraju prevladati.

Evo, dakle, nekoliko savjeta GOOUT! škole trčanja o tome kako si olakšati prve kilometre ili ako ih već imate „u nogama“, kako trenutačnu dekoncentraciju pretvoriti u motivaciju i dostići postavljeni cilj bez mnogo muke.

1. Koncentracija
Tijekom trčanja svaki trkač razvija svoj stil upravljanja tijelom, neki razmišljaju o gotovo svakom pokretu, a neki se prepuste trenutku i bez ikakvih misli u glavi prelaze metre i kilometre. No ipak je važno biti koncentriran na trening, osluškivati disanje, paziti na tempo, pa čak i stazu, pogotovo ako trčite na makadamu li zemlji. Ako u jednom trenutku nemate adekvatnu koncentraciju, pokušajte kraće vrijeme razmišljati o tome kako je postići, možete i na glas, nitko vam neće zamjeriti. Provjereno pomaže!

2. Planiranje
Poslovica kaže da je čovjek rob navika i u tome zaista ime nešto. Naše se tijelo vrlo lako i brzo prilagođava određenim tjelesnim aktivnostima ako su redovite, što dakako pretpostavlja ne samo svakodnevni trening nego i trening u otprilike isto vrijeme. Takvo planiranje trčanja sigurno će vam biti i ugodnije i manje naporno. Zato, ako vam obaveze dopuštaju, planirajte svoj trkački trening svaki dan u isto vrijeme.

3. Opuštenost
Misaona opuštenost, neki bi rekli i kontemplacija, možda je najvažniji dio bilo kojeg treninga. Treba li vam neki gadget za glazbu ili ne, morate sami procijeniti, no vrlo je važno da se od ulaska u trenažni proces do njegovog završetka osjećate ugodno i opušteno. Poanta je da trčite posve neopterećeni, prazne glave, a opet koncentrirani na ono što je pred vama. Ne zaboravite i da je opušteno stanje duha i tijela povezano i s opremom, u njoj se također morate osjećati udobno i sigurno.

4. Vodite dnevnik
Mnogi treneri vjeruju kako vođenje bilješki, svojevrsnog dnevnika trčanja, jako pomaže u motivaciji i kvaliteti treninga. Moderna tehnologija, poput Garmin satova koji mjere podatke o kretanju i stanju tijela, olakšava analizu prijeđenih kilometara, no nemojte odbaciti i pisanje bilješki o tome kako ste se osjećali, o čemu ste razmišljali i koliko ste zadovoljni treningom. Takav način rada navest će vas na nove ideje i povećati gušt iščekivanja sutrašnjeg treninga.

5. Pozitivan stav
Bez obzira smatrate li se životnim optimistom ili pesimistom, u trčanju takva podjela ne bi smjela vrijediti. Riječ je o aktivnosti koju prakticirate iz osobnog zadovoljstva, a ne samo potrebe, pa je logično i da imate pozitivan stav o njoj. Neka vam već prvi korak treninga, lagano zagrijavanje i istezanje mišića, bude prožeto pozitivnim mislima o guštu koji je pred vama, a kad završite trening i ponovno istežete mišiće, pohvalite sami sebe. Takav pristup povećat će vaš trkački „Mojo“!

Foto: GoOUT!

GoOUT! programi trčanja i nordijskog hodanja
Želite li se rekreativno baviti trčanjem ili nordijskim hodanjem, uključite se već danas u programe koje Večernji list organizira u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Fill out my online form.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?