Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KD V. Lisinski

Završeno je 11. Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml

Vaclav Huml
Foto: Promo
1/4
19.02.2017.
u 11:44

Prvi puta u četrdesetogodišnjoj povijesti Natjecanja prvu nagradu je osvojio hrvatski violinist, a ujedno je i po prvi puta u finale između šest odabranih uvršteno čak troje kandidata iz Hrvatske. Time je ovo najstarije natjecanje u Hrvatskoj i jedino koje je iz Hrvatske još od 1978., članom Svjetske federacije međunarodnih glazbenih natjecanja kao i Zagrebačka violinistička škola upisani u svjetsku kartu centara najboljih mladih glazbenika.

U proteklih sedam dana imali smo prilike čuti 36 natjecatelja iz 15 zemalja.

Najviše natjecatelja došlo je iz Japana (7), zatim iz Rusije i Hrvatske (6), iz SAD (3), iz Koreje i Njemačke (2), te po jedan kandidat iz Češke, Irske, Kanade, Kazahstana, Kine, Kineskog Tajvana, Poljske, Slovenije i Španjolske.

Žiri natjecanja u sastavu Viktor Tretiyakov (Moskva)– predsjednik – Tonko Ninić i Zlatko Stahuljak (Zagreb) - dopredsjednici, te članovi Shizuka Ishikawa (Prag), Goran Končar (Zagreb), Kimiko Nakazawa (Tokio) i Leonid Sorokow (Beč) imao je izuzetno tešku zadaću odabrati najbolje među zaista izvrsnim mladim glazbenicima. Odlukom žirija dobitnici su:

1. Nagrada pod imenom Zlatko Baloković u iznosu od 5000 EUR
Luka Ljubas (Hrvatska)
Donator prve nagrade je Fondacija Aliis Inserviendo Consumor

2. Nagrada u iznosu od 3500 EUR
Leonid Zhelezny (Rusija)

3. Nagrada u iznosu od 2500 EUR
Anne Maria Wehrmeyer (Njemačka)

4. Nagrada u iznosu od 1500 EUR
Katarina Kutnar (Hrvatska)

5. Nagrada u iznosu od 1000 EUR
Una Stanić (Hrvatska)

6. Nagrada u iznosu od 500 EUR
Eimi Wakui (Japan)

Osim novčanih nagrada dodijeljene su i posebne nagrade:

Posebnu nagradu Zagrebačke filharmonije za najbolju suradnju s orkestrom po odabiru članova Zagrebačke filharmonije – Koncert sa Zagrebačkom filharmonijom dobio je Luka Ljubas

Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja u iznosu od 500 EUR za najbolju izvedbu djela Franje Krežme Scherzino dobio je Luka Ljubas

Koncerte s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Varaždinskim komornim orkestrom, te solistički recital u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb takodjer je osvojio prvonagrađeni Luka Ljubas.

www.huml-competition.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije