Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turneja iz snova sa samo jednim koncertom

Zagrebačka filharmonija svirat će u raskošnoj sultanovoj Operi u Muscatu

filahrmonija
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/5
16.04.2014.
u 14:54

Na koncertu u Omanu 22. travnja naš orkestar će pratiti zvijezdu večeri, glasovitog basa Ildara Abdrazakova

Nakon što je Zagrebačka filharmonija lani gostovala u Poljskoj, večeras u Lisinskom u Bijelom ciklusu na uzvratnom koncertu nastupa Komorni orkestar Krakovske filharmonije.

A za to vrijeme zagrebački se filharmoničari pripremaju za jedno drugo putovanje, većini sigurno najuzbudljivije u životu: na šestodnevnu turneju sa samo jednim koncertom u Omanu, sultanatu na jugoistočnom vrhu Arapskog poluotoka.

U glavnom gradu po kojem je ime dobio muškatni oraščić, orkestar će 24. travnja nastupiti u raskošnoj Kraljevskoj opernoj kući Muscata koju je 2011. otvorio Placido Domingo.

Kulturni centar s velikom galerijom i restoranima okružen je bajkovitim vrtovima, a samo kazalište s nešto više od tisuću mjesta opremljeno je najsuvremenijom tehnikom i orguljama izgrađenima prema izričitoj želji vladara, velikog poklonika, poznavatelja i zaljubljenika u glazbenu umjetnost, omanskog sultana Kabusa bin Saida al Saida.

U Muscatu su svirale i Bečka i Londonska filharmonija, gostovali baleti iz New Yorka i Sankt Peterburga, veliki jazzeri poput Wyntona Marsalisa ili Diane Krall koja nastupa za dva tjedna, a redoviti su i koncerti vrhunskih izvođača tradicionalne arapske glazbe.

Omanci kupuju čitave operne i baletne produkcije poput Dvořakove "Rusalke" s kojom je nedavno gostovala Opera iz Brna ili "Romea i Julije" koju ovaj tjedan izvodi Balet Bavarske državne opere uz pratnju orkestra Slovenske filharmonije.

U Zagreb je već stigao talijanski maestro Marco Boemi s kojim filharmoničari uvježbavaju operne uvertire Glinke, Verdija, Mozarta, Offenbacha i Mozarta te arije u kojima će pratiti zvijezdu večeri, glasovitog ruskog basa Ildara Abdrazakova.

A kako to da su se u Omanu sjetili baš Zagrebačke filharmonije? Tako što je glavni sultanov čovjek za odabir glazbenog programa Kraljevske opere u Muscatu nekadašnji član Slovenske filharmonije Aleš Drenik.

- Stalno pozivaš svoje Slovence, a kad ćeš Hrvate? - pitao je Drenika prije godinu dana, i šaljivo i ozbiljno, njegov zagrebački kolega Mirko Boch, inače po svoj prilici sljedeći ravnatelj Zagrebačke filharmonije. Iz Omana je kao odgovor stigao poziv kojim je slovenski kolega susjedima poklonio putovanje iz snova. Na njima je da što bolje sviraju. I uživaju u sultanskom gostoprimstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije