Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski glazbenici i Bersina "Idila" u New Yorku

Zagrebačka filharmonija prvi put u legendarnom Carnegie Hallu

31.01.2016., Zagreb - Glazbenici Zagrebacke filharmonije odlaze na gostovanje u New York.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
02.02.2016.
u 22:29

Komorni orkestar Zagrebačke filharmonije sudjelovat će u praizvedbi novog djela sirijskog skladatelja i pijanista Malika Jandalija

Dok se većina glazbenika Zagrebačke filharmonije priprema za ovotjedni koncert u Lisinskom, u petak, s glasovitim violinistom Sergejem Krilovim, njihovih dvadeset i dvoje kolega s pratećom ekipom otputovalo je u nedjelju u New York.

Tamo će u subotu, 6. veljače, poput reprezentacije, predstavljati ne samo svoj orkestar nego i Zagreb i Hrvatsku na koncertu na najprestižnijoj mogućoj adresi: u Carnegie Hallu.

Pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića naši će glazbenici sudjelovati u svjetskoj praizvedbi nove skladbe sirijskog skladatelja i pijanista Maleka Jandalija pod naslovom “Luminosity” za komorni orkestar i klavir, a odsvirat će i jedno djelo hrvatskog skladatelja, popularnu “Idilu” Blagoja Berse.

Osim koncerta i snimanje CD-a 

Prvo gostovanje Zagrebačke filharmonije u Carnegie Hallu plod je suradnje sa sirijskim glazbenikom i humanitarcem koji već dugo živi i radi u SAD-u, a redovito svoju glazbu predstavlja i na velikim europskim glazbenim pozornicama.

Osim koncerta, naši će glazbenici u New Yorku sudjelovati i u javnim glazbenim radionicama, a s Jandalijem će i snimiti “Luminosity” za njegovo novo diskografsko izdanje. Usporedbe radi, svoju prethodnu skladbu, “Sirijsku simfoniju”, Jandali je snimio s londonskim Kraljevskim filharmonijskim orkestrom.

Upravo s tom skladbom Jandali će se predstaviti i zagrebačkoj publici 22. travnja u Lisinskom na koncertu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije, a kao solist će uz Filharmoniju nastupiti i na svečanom koncertu kojim će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu obilježiti i proslaviti 100. godišnjica službenog priznanja islamske zajednice u Hrvatskoj.

U najavi koncerta koji će se održati u Weill Recital Hallu, jednoj od tri dvorane Carnegie Halla, na službenim internetskim stranicama ove institucije spominje se i proslava 145 godina tradicije Zagrebačke filharmonije u kontekstu jubilarne 125. sezone Carnegie Halla.

Slijedi festival u Bergamu

Nakon Omana, novogodišnjeg koncerta u Salzburgu i ove njujorške ekspedicije, pred orkestrom Zagrebačke filharmonije do kraja ove sezone još je jedno važno gostovanje: 4. lipnja zatvorit će veliki međunarodni pijanistički festival u talijanskom Bergamu. Uz naš orkestar pod ravnanjem njegova novoizabranog šefa-dirigenta Davida Danzmayra tamo će nastupiti pijanist Dmitrij Masleev, pobjednik lani održanog velikog natjecanja Čajkovski.

Uprava Zagrebačke filharmonije dodaje da su nastup u New Yorku "podržali i pozdravili Grad Zagreb, Ured Predsjednice RH, Zaklada Hrvatska kuća, hrvatski diplomati i predstavnici u svijetu te predstavnici islamske zajednice u Republici Hrvatskoj".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije