Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monday Nights

Zagreb Jazzorkestar otvara novi jazz klub u Zagrebu

Zagreb Jazzorkestar
Foto: PR FOTO
1/3
24.02.2015.
u 12:32

U ponedjeljak 2. ožujka 2015. održat će se prvi koncert novoosnovanog velikog jazz ansambla Zagreb Jazzorkestar. Riječ je zapravo o novom nazivu starog poznatog HGM Jazzorkestra Zagreb pa su tako ostali isti i članovi benda i umjetnički ravnatelj Sigi Feigl. Orkestar je osnovan još 2002. godine te je dugo služio i kao jedina obrazovna ustanova za jazz u Hrvatskoj. Mnogi su glazbenici HGM Jazzorkestra Zagreb, a kroz orkestar ih je dosad prošlo oko 250, danas magistri jazz glazbe te članovi jedinog profesionalnog jazz orkestra u Hrvatskoj, onog HRT-a. Orkestar je u 12 godina postojanja nastupao u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta (cijela Europa, zatim SAD, Indonezija).

Koncert će se održati u kulturnom centru Produkcija kulture Aplauz, odnosno u bivšem kinu Mosor u Zvonimirovoj 63 s početkom u 20:30. Dio je to opsežnog ciklusa „Monday nights“ u sklopu kojega Zagreb Jazzorkestar svaki ponedjeljak priređuje zanimljiv jazz program. Osim mjesečnih koncerata Zagreb Jazzorkestra bit će tu i gostujućih većih i manjih sastava međunarodne jazz scene. Na pozornicu će se tako samo u sljedećih mjesec dana popeti više od pedeset umjetnika iz Austrije, Brazila, SAD-a i, naravno, Hrvatske. Zagreb Jazzorkestar, na neki način dakle, otvara novi jazz klub u Zagrebu.

www.zagrebjazzorkestar.com

PROGRAM ZA OŽUJAK:
Monday Nights u bivšem Kinu Mosor
Zvonimirova 63

Ponedjeljak, 2. ožujka 2015. u 20:30
Zagreb Jazzorkestar „opening night“
Nakon 12 godina uzastopnog djelovanja, Zagreb Jazzorkestar (nekadašnji HGM Jazzorkestar Zagreb) napokon se osamostalio i osim stare dobro poznate kvalitete donosi malo nove energije u novom prostoru pod novim imenom. Za prvi koncert sezone odabrane su najpopularnije skladbe iz pjesmarice ansambla koji je do sad održao već više od 150 koncerata diljem svijeta.
Dirigent i umjetnički ravnatelj: Sigi Feigl (AT)

Ponedjeljak, 9. ožujka 2015. u 20:30: Jim Rotondi Electric Band (USA, AT)
Sastav: Jim Rotondi (truba, krilnica); Kiril Kuzmanoff (saksofon), Mátyás Gayer (električni klavir), Thomas Wilding (bas), Matthias Rupping (bubnjevi)
Jim Rotondi, američki trubač, dirigent i skladatelj, nastupit će pred zagrebačkom publikom sa svojim Jim Rotondi Electric Bandom. Programom će predstaviti svoje 25 godina dugo umjetničko istraživanje kroz glazbu Waynea Shortera, Joea Hendersona, Leona Russela, Steviea Wondera i Colea Portera. Ovaj nevjerojatan trubač zapanjuje energijom, ali i duhovnošću.

Ponedjeljak, 16. ožujka 2015. u 20:30: KUG Stage band (AT)
KUG Stage Band jedan je od tri najveća ansambla odjela jazza na Sveučilištu za glazbu izvedbene umjetnosti u Grazu. Umjetnički je ravnatelj ansambla Sigi Feigl. Sastav sačinjavaju studenti akademije te se stalno izmjenjuju, no većinom je riječ o članovima iz više od deset različitih zemalja. Bend ima stalne nastupe u poznatom jazz klubu WIST u Grazu, klubu koji je usko povezan sa Sveučilištem za glazbu. Sastav je nastupao mnogo puta i izvan granica Austrije te već jednom i u Zagrebu (na poziv Hrvatske glazbene mladeži, odnosno ansambla HGM A- Band). Repertoar im sačinjava većinom tradicionalna glazba za velike jazz orkestra poput skladbi iz pjesmarice Counta Basiea, Stana Kentona ili Dukea Ellingtona. Na zagrebačkom će koncertu kao poseban gost solist nastupiti jedan od najznačajnijih jazz glazbenika Austrije, saksofonist i skladatelj Karheinz Miklin.
Dirigent: Sigi Feigl (AT)
Solist: Karlheinz Miklin, saksofon (AT)

Ponedjeljak, 23. ožujka 2015. u 20:30: Damjans: Giipuja (HR/ITA)
Sastav: Damjan Grbac (bas), Tonči Grabušić (udaraljke), Marko First (violina, sopela, elektronika), Andreas Marinello (tenor i sopran saksofon)
Damjans je ansambl glazbenika Damjana Grbca, koji izvodi jazz i etno glazbu vezanu uz specifičnu glazbu Istre i Primorja. U studenome 2012. godine izlazi prvi CD pod nazivom "GIIPUJA" (Glazba Istre i Istarskog Primorja u jazz aranžmanima). Svojim albumom prvijencem Damjan Grbac dao je iznimno značajan doprinos njegovanju i očuvanju hrvatske glazbene baštine i pokazao kako se hrvatska etno glazba uvijek i iznova može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima. U veljači 2015. izlazi još jedan album „GERBAZ GIIPUJA“. Riječ je o spajanju jazza i istarske ljestvice koje stvara potpunu slobodu interpretacije. Izvorni je muzički materijal predstavljen sasvim novim, neočekivanim i stilski šarolikim kontekstima, a riječ je tu o rasponu od mirnih balada do visokoenergetksih izvedbi pod utjecajem punka i rocka.

Ponedjeljak, 30. ožujka 2015. u 20:30
Zagreb Jazzorkestar „Austrian composers“
Samo za ovaj koncert u goste nam dolazi četiri ponajbolja mlada jazz skladatelja Austrije: Viola Hammer, Laura Winkler, Reinhold Schmölzer i Michael Lagger. Na programu, dakako, isključivo njihove skladbe od kojih su neke napisane ekskluzivno za Zagreb Jazzorkestar i njegovu publiku. Svaki je od mladih skladatelja iznimno aktivan na svjetskoj jazz pozornici pa će ovim koncertom zagrebačka publika dobiti presjek aktualnih umjetničkih zbivanja na međunarodnoj sceni.
Karte po cijeni od 50 kuna za koncerte Zagreb Jazzorkestra, te 40 kuna za ostale koncerte moći će se kupiti dva sata prije početka programa na blagajni Produkcije kulture Aplauz (bivše kino Mosor). Ulaznice je moguće rezervirati na mejl office@zagrebjazzokrestar.com

Učenici i studenti mogu dobiti karte po cijeni od 20 kuna (15 kuna za ostale koncerte).

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije