Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački festival klavirskih dua

Zagreb dobiva prvi Zagrebački festival klavirskih dua

Zagrebački festival klavirskih dua
Foto: PR FOTO
1/7
28.09.2016.
u 09:30

Nedjelja, 2. listopada 2016., 20 sati, Mala dvorana Vatroslav Lisinski

U nedjelju 2. listopada 2016. u 20 sati, u Maloj dvorani V. Lisinski u sklopu Ciklusa Glazbene staze održat će se prvi Zagrebački festival klavirskih dua. U godini obilježavanja 260. obljetnice rođenja austrijskog glazbenog velikana Wolfganga Amadeusa Mozarta, četiri klavirska i jedan čembalistički duo izvest će njegovih svih šest sonata za klavir četveroručno.

Klavirski duo jedan je od najatraktivnijih oblika komornog muziciranja. Pijanisti u duu mogu svirati svaki za svojim klavirom ili četveroručno za jednim klavirom. Za pijaniste je posebno izazovno postići da uistinu zvuče i glazbu osjećaju kao jedan, a za publiku je fascinantno promatrati spretno ispreplitanje njihovih ruku i prstiju.

U Zagrebu će se u nedjelju 2. listopada održati prvi Zagrebački festival klavirskih dua. Riječ je o festivalu kakav je rijedak u svjetskim razmjerima, a prvi je takav u Hrvatskoj. Ovogodišnje izdanje festivala predstavit će domaće snage muziciranja u tom sastavu, sve redom vrsne zagrebačke pijaniste. Nastupit će četiri klavirska dua: Ana Lucić i Vlatka Peko Fureš, Danijel Gašparović i Krešimir Starčević, Danijel Detoni i Ivan Batoš te Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić koje su ujedno i umjetničke ravnateljice festivala i inicijatorice projekta. Koncertu će se kao gost pridružiti i čembalistički duo kojeg čine Katarina Javora i Franjo Bilić.

Ova četiri klavirska i jedan čembalistički duo pripremili su program nadahnut djelom austrijskog glazbenog velikana Wolfganga Amadeusa Mozarta čiju 260. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine. Mozart je kao dijete svirao u duu sa svojom sestrom Nannerl te je za klavir četevroručno napisao šest sonata. Nedjeljni koncert bit će rijetka prilika da se čuje izvedba njegovih svih šest sonata.

Zagrebačkim festivalom klavirskih dua ujedno započinje i 8. koncertna sezona Ciklusa Glazbene staze, ciklusa koji svake godine priprema zanimljive i raznolike programe prvenstveno okupljajući mlade glazbenike i komorne sastave. Nakon početka inspiriranog crnim i bijelim tipkama i naslijeđem velikana klasike, već 3. studenog nastavlja se u potpuno drugačem ruhu – koncertom nadahnutim zvijezdama i svemirom na kojem će se izvoditi filmska glazba iz serijala Zvjezdane staze, ali i djela klasične glazbe domaćih autora Biance Ban i Marka Slavičeka.

Više o koncertu pročitajte na: www.glazbenestaze.com.
Organizator: Udruga Moj svijet

Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport 

Cijena ulaznica: 40 kn

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije