Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stota godišnjica smrti

Za Zajca povorka od Sveučilišnog trga do Mirogoja

ivan pl. zajc
16.12.2014.
u 08:23

"Mrtvo tijelo velikog pokojnika preneseno danas o podne u hrvatskom zemaljsko kazalište"na kojem se viju crne zastave

Ofenziva naših armada u zapadnoj Galiciji prisilila je neprijatelja na uzmak, te uzkolebala rusku frontu u južnoj Poljskoj - piše u ratnom izvješću iz Budimpešte koje 16. prosinca 1914. na vrhu naslovne stranice prenosi zagrebački Obzor.

Čitavu stranicu ispunjava mozaik vijesti s istočnog, zapadnog i diplomatskog bojišta. Francuzi u Milanu počinju povjerljive pregovore o miru, pola milijuna Belgijanaca pobjeglo u Englesku, u Stockholmu vijećaju kraljevi skandinavskih neutralnih zemalja, Kanada novači trupe za pomoć Engleskoj, kod Debra je u Srbiju provalilo 25.000 Albanaca, na istočnom ratištu ranjen je i zarobljen sin njemačkog kancelara, a vrhovni zapovjednik na povislanskoj fronti general Ruskij obolio je od srdobolje. To je u Zagrebu 16. prosinca 1914. bila slika svijeta.

A na vrhu sljedeće stranice samo ime: IVAN pl. ZAJC, u crnom okviru. Popodnevno izdanje, koje prema zaglavlju lista izlazi u "dva sata po podne", donosi preko čitave stranice nekrolog i iscrpni životopis skladatelja koji je tog jutra, kako piše u istom članku, u 9 i pol sati, okružen djecom i unucima, te nakon kratke agonije u kojoj mu je podijeljena i posljednja pomast, preminuo.

Piše i da je "mrtvo tijelo velikog pokojnika preneseno danas o podne u hrvatskom zemaljsko kazalište" na kojem se već viju crne zastave i gdje će mu građani sljedećeg dana od osam ujutro pa sve do pogreba koji počinje u tri, moći iskazati počast.

"Po odredbi Njegove Preuzvišenosti bana kraljevina Hrvatske i Slavonije i Dalmacije baruna dr. Ivana Skerlecza zaslužni će se pokojnik, bivši ravnatelj opere i začasni član kr. zem. hrvatskog kazališta, najveći hrvatski skladatelj Ivan pl. Zajc pokopati na trošak zemlje", piše pri kraju članka. U nepotpisanom nekrologu vrlo je točno o Zajcu pisalo i ovo: "Umjetnički rad prosuditi će buduća pokoljenja, a jedno stoji neoborivo nada sve, da je on ispunio jednu veliku kulturnu misiju u našem narodu, da je kroz više desetljeća održao kontinuitet u našoj glazbi od Iliraca do najnovije evolucije, tako da on sam ispunja čitavo poglavlje naše novije povjesti. A nije mala zasluga biti u svoje vrijeme na svom mjestu." Ocjena je to koja stoji do danas.

Dva dana kasnije, na naslovnici Obzora manje više slične vijest s ratišta. A na drugoj stranici veliki izvještaj o velikoj i impozantnoj pogrebnoj povorci. Nekoliko tisuća ljudi pratilo je kovčeg, uz uzvike "Slava Ivanu Zajcu!", od kazališta na Sveučilišnom trgu, preko Jelačićeva trga, do Mirogoja. Dnašnje bi novine napisale da je Zajca ispratio čitav Zagreb. Našim kolegama prije sto godina to nije palo na pamet. Oni su bili bolji od nas. 

>> Lista za Rijeku neće podržati inicijativu za smjenu Olivera Frljića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije