Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osorske glazbene večeri

Vivaldijeva Glorija na blagdan Velike Gospe

Hrvatski barokni ansambl
Foto: Marko Prpić/Pixsell
14.08.2014.
u 15:30

Hrvatski barokni ansambl i naš najslavniji amaterski mješoviti zborski sastav, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem Saše Britvića izvest će najpoznatije sakralno djelo Antonija Vivaldija i talijanskog baroka uopće

 Osorske glazbene večeri u petak na blagdan Velike Gospe priređuju radosno glazbeno slavlje, ushićeni priziv raskoši baroknih vremena. U crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije Hrvatski barokni ansambl i naš najslavniji amaterski mješoviti zborski sastav, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem Saše Britvića izvest će najpoznatije sakralno djelo Antonija Vivaldija i talijanskog baroka uopće, grandiozno uglazbljenje stavka nepromjenjivog dijela latinske mise,  Gloriju u D-duru, RV 589.

Solistice u izvedbi ovog veličanstvenog usklika Bogu bit će sopranistice Marija Kuhar Šoša i Martina Klarić te mezzosopranistica Helena Lucić Šego. Osim povijesno vjerne interpretacije stila koja je svojstvena Hrvatskom baroknom ansamblu, autentičnosti događaja pridonijet će izvedba moteta Ostro pictaarmata spina RV 642 koji je Vivaldi izvorno napisao kao uvod u Gloriju, a koji se u kasnijim vremenima izgubio iz prakse. Ovaj diptih pretvorit će crkvu u kojoj su nekoć stolovali osorski biskupi u venecijanski Ospedale della Pieta.  Povratit će Vivaldijevo vrijeme kada su u crkvu na najljepšoj šetnici Serenissime hrlili slušatelji sa svih strana svijeta očarani anđeoskim pjevom štićenica mletačkog sirotišta.

No, inozemnim posjetiteljima koji uglavnom čine auditorij Osorskih glazbenih večeri, to neće biti jedini zalog uzbudljive večeri. U sklopu istog koncerta jedno će novo djelo, nastalo na narudžbu festivala, doživjeti praizvedbu. Riječ je o skladbi Die Osorreise, BMW 2014 Tomislava Fačinija. Ovaj dirigent, docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, umjetnički voditelj jednog od najboljih vokalnih ansambala u zemlji- Antiphonusa, uspješno se već okušao u skladateljskom poslu koji su u povijesti kapelnici bezuvjetno kombinirali s dužnostima interpreta. Pred Hrvatski barokni ansambl, specijaliziran i opremljen instrumentima za izvedbu glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, nisu stavljeni zahtjevi kojima orkestar ne bi mogao udovoljiti. Od njega se ne traži da srlja u avanturu, nego svira glazbu koju dobro pozna i u čije je tajne u 15 godina djelovanja temeljito proniknuo. Die Osorreise BMW 2014, naime, „stilska je kopija, odnosno bastard suite i simfonije u galantnom stilu“, kako nam objašnjava sam autor. Glazbena deskripcija beskonačnog putovanja s kopna do Osora, ujedno je  intrigantno i provokativno preispitivanje značenja postmoderne, nekonformistički izazov etabliranim trendovima i deklariranim stavovima kritike.

>> Superiornom tehnikom Petrit Çeku izveo recital

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije