Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večeras u Lisinskom

Veliko finale vrijednog koncertnog HRT-ova ciklusa Kanconijer

Pavle Dešpalj
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
05.05.2016.
u 11:50

Ansambli HRT-a i solisti pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja izvest će Hrvatsku misu Igora Kuljerića i Zvona Sergeja Rahmanjinova

HRT je zagrebačkoj koncertnoj sceni donio dragocjeno obogaćenje ciklusom Kanconijer na kojem Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a nastupaju udruženi u izvedbama velikih vokalno-instrumentalnih djela hrvatske i svjetske glazbene literature.

Pokazat će to i veliko finale ovogodišnje sezone Kanconijera koje je na rasporedu večeras, 5. svibnja, u velikoj dvorani Lisinskog.

Deseta godišnjica smrti velikog i svestranog hrvatskog skladatelja, akademika Igora Kuljerića bit će obilježena na najbolji mogući način izvedbom njegova testamentalnog djela, posljednje velike skladbe koja je nastala i izvedena za njegova života.

Riječ je o Hrvatskoj misi, praizvedenoj prije deset godina, 1. travnja 2006. Hrvatska misa posljednji je u nizu velikih doprinosa Igora Kuljerića hrvatskoj glazbi, a osobito oratorijskom repertoaru. Djelo sažima brojna skladateljeva nadahnuća i načine izraza, a uglazbljenje teksta misnog ordinarija prošireno je i ulomkom Mise za mrtve, pojačavajući tako dojam skladateljeva oproštaja od svijeta.

Drugo veliko djelo koje će biti izvedeno pod dirigentskim vodstvom maestra Pavla Dešpalja koralna je simfonija Zvona Sergeja Rahmanjinova. Zbog svoje opsežnosti i zahtjevnosti, Zvona se ne nalaze često na koncertnim programima.

To je razlog više za odlazak na večerašnju izvedbu skladbe iz 1913. godine u kojoj je Rahmanjinov uglazbio stihove iz istoimene poeme Edgara Allana Poea u prijevodu ruskog simbolista Konstantina Balmonta.

U izvedbama ovih dvaju remek-djela za soliste, zbor i orkestar, uz ansamble HRT-a nastupit će probrani hrvatski vokalni solisti Tamara Franetović Felbinger, Martina Gojčeta Silić, Božimir Lovrić, Bože Jurić Pešić i Luciano Batinić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije