Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznimno u srijedu

Velikim predstavljanjem korejske glazbe počinje nova sezona ciklusa Lisinski subotom

Yura Lee
29.09.2015.
u 13:53

Glasovita violinistica i violistica Yura Lee praizvest će uz Korejski simfonijski orkestar skladbu Texua Kima nadahnutu najljepšom uspavankom na svijetu, a na programu su i Mozart i Dvořak

Matej Meštrović, Stefan Milenković, ansambl Sudar Percussion i Zagrebački solisti prošle subote napravili su urnebes u Lisinskom s nesvakidašnjim obradama Vivaldijevih godišnjih doba. Za koncert koji je izravno prenosila i Hrvatska televizija ulaznice su bile unaprijed razgrabljene. 

Bilo je to otvorenje nove sezone produkcija dvorane Lisinski, a sljedeći spektakl na redu je već 30. rujna kada će, iznimno u srijedu, biti otvorena i nova sezona popularnog pretplatničkog ciklusa Lisinski subotom.

Iznimno visoki standardi

Bit će to najveće do sada glazbeno predstavljanje korejske glazbe i glazbenika u Hrvatskoj. Zagreb i Lisinski uključeni su u veliku turneju Korejskog simfonijskog orkestra koji će pod vodstvom svog šefa-dirigenta, maestra Hun-Joung Lima, izvesti uvertiru Mozartove opere Čarobna frula i jedno od najljepših i najomiljenijih djela europske glazbeno-klasične literature, Devetu simfoniju Antonina Dvořaka poznatu i pod nazivom "Novi svijet".

O iznimno visokim standardima sviranja klasične glazbe zapada u Koreji već godinama svjedoče brojni mladi glazbenici iz te zemlje koji odnose nagrade u svim kategorijama na svim velikim svjetskim glazbeničkim natjecanjima. Među njima je i Yura Lee, u cijelom svijetu vrlo tražena i cijenjena violinistica i violistica.

Kvalitetu i šarm sjajne glazbenice zagrebačka je publika već imala priliku upoznati na Zagrebačkom festivalu komorne glazbe, a ovaj susret u Lisinskom bit će poseban po tome što će Yura Lee predstaviti suvremenu korejsku glazbu. Štoviše, upravo je pozornica Lisinskog odabrana kao mjesto na kojem će biti praizvedena koncertantna trostavačna skladba "Ko-Oh" za violu i orkestar, s Yurom Lee kao solisticom.

U izvedbi jedne bake

Autor je Texu Kim, rođen 1980., trenutačno rezidentni skladatelj Korejskog simfonijskog orkestra. Njemu je kao inspiracija poslužila tema drevne korejske uspavanke koja je svojedobno, u izvedbi jedne korejske bake, na natjecanju uspavanki u Beču proglašena najljepšom na svijetu.

Dok u Hrvatsku dolazi sve više Korejaca, ovo će biti prilika da i pokoji Hrvat skokne do Koreje, barem na krilima glazbe.

Koncert u Lisinskom ujedno će biti i proslava velikog državnog praznika koji Južna Koreja slavi 3. listopada. To je Nacionalni dan utemeljenja (na korejskom Dan otvorenog neba) kojim Korejci obilježavaju dan nastanka svoje nacije i prve države 2333. godine prije nove ere.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije