Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KD V. LISINSKOG

Veliki broj prijava na ovogodišnje 5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

KD Vatroslava Lisinskog
Foto: Borna Filić/PIXSELL
22.09.2016.
u 16:25

Na natjecanje se ove godine prijavilo čak 59 kandidata, a osim novčanih nagrada prvoplasirani iz svih kategorija nastupit će uz Simfonijski orkestar HRT-a na Svečanom koncertu 24. listopada, a podijelit će se još niz zanimljivih nagrada

Na konferenciji za medije održanoj u predvorju Velike dvorane Vatroslava Lisinskog službeno je predstavljeno ovogodišnje, peto izdanje Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Uz Gorana Končara, istaknutog hrvatskog violinista i predsjednika Unisona - Hrvatskog glazbenog saveza te člana ovogodišnjeg stručnog žirija natjecanja, prisutnima se obratila i Zdenka Papandopulo, supruga slavnog pokojnog kompozitora i dirigenta Borisa Papandopula po kojem natjecanje nosi ime.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog od 26. rujna do 1. listopada održat će se 5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Na natjecanje se ove godine prijavilo čak 59 kandidata, a osim novčanih nagrada prvoplasirani iz svih kategorija nastupit će uz Simfonijski orkestar HRT-a na Svečanom koncertu 24. listopada, a podijelit će se još niz zanimljivih nagrada. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo godišnja je manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija s osnovnim ciljem da pruži šansu mladim glazbenicima u Hrvatskoj da se tijekom školovanja upoznaju sa složenom i konkurentnom klasično-glazbenom scenom te da ih se pripremi za svjetska natjecanja.

Da se u tim nastojanjima uspjelo ponajbolje dokazuje činjenica da su u protekle četiri godine laureati Natjecanja ostvarili niz uspješnih nastupa te osvojili zapažene nagrade na međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu u čemu im je, prema njihovim izjavama, Natjecanje Papandopulo bilo od neprocjenjive važnosti.

Većina njih zauzela je svoje mjesto u vrhu hrvatskog reproduktivnog umijeća te su postali prepoznatljiva imena glazbene scene poput violinista Marka Grazianija, klarinetista Brune Philippa, saksofonista Tomislava Žužaka, baritona Leona Košavića , pijanista Petra Klasana, gitarista Lovre Peretića, violončelistice Latice Anić, udaraljkaša Filipa Merčepa te komornog sastava Trio 1887. (u sastavu Petra Gilming, klavir, Sho Akamatsu, violina i Branimir Pustički, violončelo), da nabrojimo samo prvonagrađene.

U protekle četiri godine mladi umjetnici natjecali su se u 19 kategorija, a ove godine natjecat će se u njih pet. U kategoriji flaute prijavilo se 17 kandidata, klarineta 14, violine 11, viole 9 i saksofona 8. Mlade umjetnike i ove godine birat će stručni ocjenjivački sud u tri izlučna kruga. U drugi krug ulazi šestero najbolje plasiranih iz prvoga, a u finale ulaze troje kandidata. U svakoj se kategoriji dodjeljuju tri novčane nagrade te nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Prvoplasirani iz svih kategorija osvajaju solistički nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a na Svečanom koncertu 24. listopada, a svi nagrađeni dobivaju mogućnost nastupa na nizu koncerata, sudjelovanje na hrvatskim festivalima, kao i snimanja za fonoteku Hrvatske radiotelevizije.

Ova manifestacija nazvana je po jednom od najvećih skladatelja i dirigenata u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti Borisu Papandopulu, a ove godine obilježava se 110. obljetnica rođenja i 25. godišnjica smrti ovog velikana hrvatske glazbe. Natjecanje se održava u organizaciji UNISON-a - Hrvatskog glazbenog saveza uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreb.

>> Prvi solo koncert u Lisinskom: Presretna Mia Negovetić zasjala pred publikom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije