Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKL U LISINSKOM

Vanessa Redgrave, Rade Šerbedžija i njegova kćer Milica otpjevali Moon River

Rade Šerbedžija
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
22.12.2016.
u 23:33

Šerbedžija se potvrdio kao legitimni nasljednik i Kemala Montena i Arsena Dedića...

„Ne boj se, nisi sam“ početni je stih iz čuvene pjesme Tina Ujevića „Pobratimstvo lica u svemiru“ koji je Rade Šerbedžija izabrao za moto svog recitala u dvorani Lisinski, a s tim je stihom otpočeo i trosatni koncert u kojem je odavao počast svojim brojnim mrtvim i živim prijateljima.

Brojna publika koja ipak nije napunila dvoranu do posljednjeg mjesta mogla je čuti kako to jedna istinska svjetska filmska i kazališna diva Vanessa Redgrave svojim nevjerojatno otmjenim glasom pjeva „Moon River“ zajedno sa Šerbedžijom i njegovom kćerkom Milicom i to još sa Krležinim šeširom marke Borsalino na glavi.

Ili kako Šerbedžija izvodi Krležinu više nego znakovitu baladu „Gumbelijum roža fino diši“ o galgama na kojima „bumo se zibali si“. Uz pratnju odličnog benda Zapadni kolodvor (posebne pohvale violinistu Antunu Stošiću koji ima i odličan tenor, kao i provjerenom harmonikašu Marjanu Krajni), Šerbedžija se potvrdio kao legitimni nasljednik i Kemala Montena i Arsena Dedića.

Kada je pjevao Montenovu pjesmu „Kad umre ljubav“ razbio je čašu iz koje je pijuckao vino, a pri kraju koncerta je s puno pijeteta i ljubavi otpjevao i Arsenovu „Tvoje nježne godine“. Glavni gost na ovom koncertu Šerbedžiji je bio slavni hrvatski glazbenik Drago Mlinarec, s kojim je Rade skladno otpjevao pjesmu „Takvim sjajem može sjati“, ali na sceni mu se pridružio i Damir Urban koji je direktno iz Lisinskog jurio na svoj koncert u Tvornicu.

U pjesmu „Povratak ratnika“ Šerbedžija je umetno i poznatu talijansku antifašističku pjesmu „Bella ciao“, kao što je u pjesmi koju je zajedno izvodio sa Vanessom Redgrave i Urbanom umetno i djelić iz nekada često izvođene skladbe „Konjuh planinom“ sa stihom „crvena od krvi proletera“ koji je posebno impresivno na hrvatskom ponovila i nenadmašna engleska glumica.

Publika je mogla čuti i makedonsku „Zajdi, zajdi“, ali i međimursku „Protuletje se otpira“, ali i pjesmu „Brodovi“ koju je na Silbi i u potpalublju trajekta uz vlahov Rade napisao sa Momčilom Popadićem.

U čast Josipe Lisac Šerbedžija je izrecitirao i pjesmu Konstantina Simonova „Čekaj me, i ja ću sigurno doći“, a prisjetio se i Đermana Ćiće Senjanovića kojem je uglazbio pjesmu „Sretan prosvjetni radnik“. Na ovom koncertu, Šerbedžija se nije upuštao u ništa što ne pripada glazbi i poeziji, ali i glumi pogotovo kada je u kabaretskom duhu interpretirao šaljivi kuplet „Avijatičar“ koji je naučio od starog Drageca sa citrom.

A na službenom kraju koncerta s pravom je svojim snažnim glasom koji je na ovom koncertu bio u punoj formi otpjevao pjesmu Drage Britvića i Siniše Leopolda „Svirci moji“, još jednom potvrdivši svoju svestranu karizmatičnost. 

>> Oskarovka Vanessa Redgrave gošća na koncertu Rade Šerbedžije u Lisinskom

Komentara 7

NE
Neba
08:38 23.12.2016.

Bljak. Ko voli nek izvoli...

B7
b7
06:51 23.12.2016.

Strašno!

AU
autoritet
00:11 27.12.2016.

Rade, tko je agresor? Budi muško već jednom i odgovori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije