Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simfonijski orkestar HRT-a

Uz novoga šefa dirigenta u novu sezonu Majstorskoga ciklusa

Simfonijski orkestar HRT-a
Foto: HRT
1/3
05.10.2015.
u 10:07

Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Enrico Dindo održali su prvi službeni zajednički koncert, kojim je maestro Dindo započeo svoj trogodišnji mandat šefa dirigenta Simfoničara

Sinoć su u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga novu sezonu Majstorskog ciklusa otvorili Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Enrico Dindo.

Iako se zagrebačkoj publici već predstavio na čelu Simfonijskoga orkestra HRT-a, ne samo kao dirigent već i kao violončelist, sinoćnji nastup bio je osobit jer je maestro Enrico Dindo njime započeo svoj trogodišnji mandat šefa dirigenta simfoničara. Za svoj prvi program na novoj dužnosti izabrao je Prvi koncert za violončelo i orkestar u Es-duru Dmitrija Šostakoviča te Sedmu simfoniju u A-duru Ludwiga van Beethovena.

Preuzevši zahtjevnu ulogu solista i vođe orkestra, u prvome je djelu postavio i iznimno visoke zahtjeve pred orkestar, koji se spremno odazvao uputama drukčijim od dirigentskih, kreirajući osobit način komunikacije s maestrom.

– Prepun sam dojmova nakon sinoćnjega koncerta. Ugođaj je bio prekrasan i jako sam sretan i zadovoljan. Preda mnom je bio velik izazov jer su djela koja smo izvodili bila iznimno zahtjevna, a Simfonijski orkestar HRT-a uspio je pokazati svoju silnu energičnost. Mislim da je ovaj koncert pokazatelj pravoga puta na kojemu ćemo zajedno rasti. – rekao nam je maestro Enrico Dindo.

Violončelist svjetske slave karijeru je počeo kao glavni violončelist Orkestra milanske Scale, a nastavio nastupajući kao solist uz najveće orkestre i dirigente svijeta, u posljednjih nekoliko godina pridodajući svojim aktivnostima i dirigiranje.

U Zagrebu, uz ostalo, na neki način nastavlja tradiciju Antonija Janigra, ne samo kao njegov učenik, već i stoga što je Janigro svojedobno vodio Komorni orkestar Radija Zagreb. Ne začuđuje stoga posebno ozračje koje je vladalo za nastupa toga umjetnika, kojega ćemo u Majstorskome ciklusu u ovoj sezoni imati prigodu vidjeti i slušati još tri puta. Među brojnom publikom u Dvorani Lisinski bili su i ministar kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš te glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

– Večerašnje uzbuđenje ansambla dovoljno govori. Dakle, prvi njihov službeni koncert s maestrom Dindom kao šefom dirigentom simbolično je počeo sa Šostakovičem. Nekoliko je vrhunskih dirigenata i on je jedan od njih. Istodobno i instrumentalist, pustio je orkestar sam da svira. On im je okrenuo leđa. Neobično za šefa dirigenta, ali istodobno poručuje da im vjeruje i da stoji uz njih, tjera ih da se oslobode, razmišljaju i budu samostalni. Takvoga pedagoga smo i željeli. Željeli smo imati nekoga tko će dići naš iznimno vrijedan ansambl na jednu novu, europsku razinu i ja se nadam da smo na početku toga puta – izjavio je Goran Radman. Dugotrajan pljesak publike na kraju koncerta potvrdio je da su simfoničari, predvođeni maestrom Dindom, razotkrili svu raskoš Simfonije.

>>Dindo: Počeo sam dirigirajući špagetima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije