Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak doajena

U Zagrebu umro doajen tamburaške glazbe Julije Njikoš

julije njikoš
hds
28.10.2010.
u 14:54

U Zagrebu je u osamdeset i sedmoj godini života preminuo skladatelj, melograf i glazbeni organizator Julije Njikoš. Rođen je u Osijeku, a gotovo je sedamdeset godina prisutan u glazbenom životu Hrvatske.

Doajen hrvatske tamburaške glazbe Julije Njikoš preminuo je u Zagrebu. Rođen je u Osijeku 1924. godine, a gotovo je sedamdeset godina prisutan u hrvatskom glazbenom životu. Tijekom melografskog djelovanja zapisao je više od četiri tisuće narodnih pjesama, koje je objavio u desetak knjiga. U rodnom Osijeku utemeljio je Tamburaški orkestar Radio Osijeka te Međunarodni festival tamburaške glazbe.

Bio je među osnivačima niza drugih tamburaških festivala. Vodio je društvo “Josip Kraš” i “Pajo Kolarić”. Kao skladatelj potpisuje Slavonsku rapsodiju, kantatu Šokadija... Dobitnik je niza nagrada, među njima i Porina za životno djelo te nagradu F. K. Kuhač za izniman doprinos očuvanju hrvatske glazbene baštine. Uz suprugu Veru Svobodu desetljećima je promicao hrvatsku pučku glazbenu tradiciju kontinentalne Hrvatske, napose Slavonije. Zagrebački ispraćaj bit će u utorak u 13.20 na Mirogoju, a pogreb u srijedu 3. studenog u 14 sati na Aninu groblju u Osijeku.

Ključne riječi

Komentara 1

XN
xnet0822
12:18 29.10.2010.

Gđa Vera (Svoboda), primite moju, najdublju i najiskreniju sućut ! Počivajte u miru, maestro !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije