Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak vrijednog skladatelja i pedagoga

U Zagrebu je, u 90. godini života, preminuo Nikša Njirić

Nikša Njirić
Foto: HDS
03.08.2016.
u 13:39

Posljednji ispraćaj Nikše Njirića bit će u četvrtak, 4. kolovoza, u 14.10 sati, na zagrebačkom groblju Miroševac

U Zagrebu je 31. srpnja 2016. u devedesetoj godini života preminuo hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog Nikša Njirić, objavilo je danas priopćenjem Hrvatsko društvo skladatelja

Nikša Njirić je rođen 13. travnja 1927. godine u Dubrovniku. Studij kompozicije završio je 1951. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Krste Odaka. Od 1955. do 1978. radio je kao nastavnik na više zagrebačkih srednjih općeobrazovnih i glazbenih škola. Od 1978. do umirovljenja 1992. radio je na Pedagoškoj akademiji, kasnije Filozofskom fakultetu pedagogijske znanosti u Zagrebu, prvo kao viši predavač, a potom kao izvanredni profesor. Autor je i koautor brojnih udžbenika i metodičkih priručnika za glazbene i općeobrazovne škole, a bavio se i glazbenom publicistikom.

Iza Nikše Njirića ostaje veliki opus koji stilski pripada tradicionalnoj tonalitetnoj glazbi s osloncem na glazbeni folklor i umjereni modernizam. Glazbu je stvarao cijelog života uz druge svoje profesionalne obveze, a posebnu marljivost i kreativnost pokazao je nakon umirovljenja. Iako u dubokoj starosti, otišao je iznenada, a skladao je do posljednjih dana svog bogatog života. Bio je posebno omiljen među izvođačima jer se rado i brzo odazivao darivajući ih novim djelima koja su rado izvodili, a njihova ih publika dobro prihvaćala.

Okušao se na brojnim glazbenim područjima: od simfonijske i koncertantne glazbe do specifičnih sastava poput tamburaških i mandolinskih ansambala. Opsegom i značajem posebno se ističe njegov komorni opus za najrazličitije instrumente i sastave te zborska djela. Više nego ijedan drugi hrvatski skladatelj pisao je glazbu za djecu.

Osim kroz brojne izvedbe, mnoge njegove skladbe potvrdile su se nagradama i priznanjima na glazbenim natjecanjima, smotrama i festivalima. Bio je redovni član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

Posljednji ispraćaj Nikše Njirića bit će u četvrtak, 4. kolovoza 2016. u 14:10 sati na zagrebačkom groblju Miroševac.

Ključne riječi

Komentara 2

VS
varljivo@sunce
10:12 04.08.2016.

s poštovanjem profesore

Avatar Dork
Dork
16:19 03.08.2016.

Počivaj u miru dragi i mili moj profesore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije