Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
300. obljetnica velike pobjede

U Lisinskom održana premijera mjuzikla 'Mirakul'

mjuzikl Mirakul
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/14
04.12.2016.
u 23:12

Među publikom se našao i sam premijer Andrej Plenković, predstojnik njegovog ureda Davor Božinović, ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar državne imovine Goran Marić i brojni drugi uglednici iz političkog i javnog života

Pred prepunom dvoranom KD Vatroslav Lisinski više od stotinu izvođača večeras je zajedno s publikom slavilo pobjedu Sinjana nad Osmanlijama. Istinita priča iz 1715. godine opisana je u “Mirakulu”, mjuziklu posvećenom 300. obljetnici velike pobjede.

Već i prije samog početka moglo se vidjeti da je premijera rasprodana. Naći parkirališno mjesto u blizini Lisinskog bilo je kao tražiti iglu u plastu sijena. A kad su uzvanici konačno stigli pred dvoranu, moralo se i čekati u redu za ulaz, na kojem su ih dočekivali sinjski alkari. Među publikom se našao i sam premijer Andrej Plenković, predstojnik njegovog ureda Davor Božinović, ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar državne imovine Goran Marić, general Davor Domazet-Lošo, pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, njegov zamjenik Tedi Lušetić, direktorica TZ Zagreba Martina Bienenfeld... Bilo je tu i poduzetnika, glumaca, no pogledati priču koje ne bi bilo bez zagovora Čudotvorne Gospe Sinjske došli su i mnogi franjevci te časne sestre.

Bio je tamo i fra Mirko Marić, nekadašnji dugogodišnji gvardijan Svetišta Gospe Sinjske koji je zaslužan za sinopsis i povijesnu potkrijepljenost priče. Idejni začetnik mjuzikla je Dražen Žanko, a za pozornicu je priču prilagodio i dramaturški je obradio Ivan Ivica Krajač, skladatelj i kazališni redatelj, utemeljitelj kvarteta “4M”. Scenu je, pak, uredio slikar Zlatko Kauzlarić-Atač. Činjenica da je u cijeloj ekipi najviše bilo amatera, što članova KUD-ova, zborova, reraša, guslara te plesača, nije se osjetila niti u jednoj sekundi. Slijedili su pripadnici tih družina odlično svoje profesionalne kolege, Joška Ševu, dubrovačkog tenora Stijepu Gleđa Markosa, Radojku Šverko, Lidiju Horvat Dunjo, Laru Antić... Kroz priču su provučeni i biblijski elementi. Pa je Stipan preuzeo ulogu Isusa koji se, umjesto u štalici, rađa u razrušenom samostanu. A tu je i fra Guido Galuzzi, Mlečanin koji se dodvorava Turcima i postaje izdajica, kao i Juda, da bi se na kraju objesio zbog grižnje savjesti. Publici se na kraju obratio glavni organizator Ivo Delonga, direktor tvrtke Croatiakontrola te zahvalio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na pokroviteljstvu.

> > Sve je spremno za premijeru mjuzikla 'Mirakul' u Lisinskom

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:38 05.12.2016.

Hasanbegovic se nije pojavio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije