Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
palača Metternich

U Beču svečano predstavljen program 44. Varaždinskih baroknih večeri

Varaždinske barokne večeri najava
Foto: Snježana Herek
1/3
09.09.2014.
u 13:09

Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala koji se održava od 19. do 30. rujna u baroknim crkvama i zdanjima u Varaždinu te nekoliko gradova varaždinske i susjednih županija je Republika Italija

U palači Metternich u Beču, u kojoj je smješteno Veleposlanstvu Republike Italije, u ponedjeljak navečer svečano je predstavljen program 44.Varaždinskih baroknih večeri (VBV). Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala koji se održava od 19. do 30. rujna u baroknim crkvama i zdanjima u Varaždinu te nekoliko gradova varaždinske i susjednih županija je Republika Italija.

U nazočnosti brojnih veleposlanika akreditiranih u Austriji te uzvanika iz austrijske politike i diplomacije, kulture, gospodarstva i medija te bečkih i gradišćanskih Hrvata prigodne pozdravne govore održali su u ime domaćina bečkog predstavljanja i zemlje partnera VBV-a talijanski veleposlanik u Austriji Giorgio Marrapodi i njegov hrvatski kolega Gordan Bakota.

Skupu su se obratili i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Rajmond Rojnik i umjetnički ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri prof. Davor Bobić, te bečki partner VBV-a Mauro Maloberti.  Svi govornici pozvali su nazočne da posjete Varaždin i brojne kulturne manifestacije koje će se održavati u tom baroknom gradu u sklopu Festivala. Talijanski veleposlanik Marrapodi je rekao da ga veseli da okosnicu programa VBV-a čine neki od današnjih najznačajnijih baroknih orkestara Italije, istaknuvši odličnu kulturno-umjetničku suradnju između Italije i Hrvatske.

„Predstavljanje glazbenih potencijala Varaždina i Varaždinske županije s dugom i bogatom baroknom tradicijom  u talijanskom Veleposlanstvu u Beču potvrda je izuzetno dobre kulturne trilaterale između srednjoeuropske i mediteranske Hrvatske s Austrijom i Italijom“, rekao je hrvatski veleposlanik Bakota, dodavši kako je se ulaskom RH u EU regionalna suradnja dodatno intenzivirala.

„Velika je čast da je Italija, upravo u vrijeme svog predsjedanja Europskom unijom i zemlja partner ove za cijelu Hrvatsku važne priredbe“, ustvrdio je veleposlanik RH u Austriji. Ravnatelj VBV-a Bobić izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnja zemlja partner Italija, kolijevka baroka. „Mislim da je pred nama veliki događaj“, istaknuo je.

„ Sretni smo i zadovoljni da je na bečku promociju ovog u Europi i svijetu već etabliranog Festivala koji ima za cilj povećati interes inozemnih ljubitelja glazbe za barokne koncerte i kulturno-turističku ponudu Varaždina i sjeverne Hrvatske došao tako veliki broj veleposlanika i medija“, rekao je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i izvršni producent VBV-a Rojnik, dodavši kako je ovaj Festival rane glazbe „jedan od najznačajnijih u Europi“.

„Ovo je raritetno predstavljanje: riječ je o hrvatskom festivalu, domaćin je Austrija, a zemlja partner 44. VBV-a je Italija“, rekao je Rojnik predstavivši ukratko program. Festival će u Katedrali u Varaždinu otvoriti Academia Bizantina iz Ravenne pod ravnanjem Ottavia Dantonea, uz sudjelovanje zbora Chorus Angelicus. Rojnik i Bobić su za Večernji list rekli kako očekuju da Varaždinske barokne večeri budu odskočna daska u kandidaturi Varaždina, koji je „nositelj višestoljetne tradicije u svom okružju“, za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Glazbeni okvir bečkom predstavljanju programa VTV-a dao je talijanski ansambl „La Magnifica Comunita“, izvodeći djela Tartinija i Vivaldija. Predstavljanje je vodila novinarka koruškog Studija austrijskog radija i televizije ORF Iris Hofmeister. Austrijski ORF, kao novi medijski partner, prenosit će ovogodišnje Varaždinske barokne večeri.

>> Varaždinci vjeruju da imaju pobjednički koncept za EPK 2020

>> Kajkavci skupa kreću u borbu za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije