Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncertna sezona 2017/18

Ciklus Lisinski arioso opet dovodi svjetske i domaće operne zvijezde

Piotr Beczala
Foto: Anja Frers
1/5
17.07.2016.
u 14:10

Poljski tenor Piotr Beczala, miljenik Metropolitana i ostalih velikih svjetskih pozornica, samo je jedna od velikih zvijezda koje dolaze u Zagreb

Blistavi niz velikih svjetskih opernih zvijezda, koje su u Zagrebu nastupile u prošloj koncertnoj sezoni, nastavit će se i u sljedećoj. Premda je donedavno još bilo neizvjesno hoće li biti sredstava za takav pothvat, iz zagrebačkog je hrama glazbe ovih dana došla najava za novu sezonu ekskluzivnog vokalnog ciklusa Lisinski arioso, za koji se (kao i za Lisinski subotom) pretplatničke ulaznice već prodaju.

Pjevačka magija i kemija

Prošle sezone slušali smo Anju Harteros, Elinu Garanču, Thomasa Hampsona i na koncu veličanstvenog Dmitrija Hvorostovskog, a ciklus povećan na pet koncerata u sljedećoj sezoni dovodi jednako sjajne zvijezde, na čelu s Piotrom Beczalom, koji doslovno žari i pali na najvećim svjetskim opernim pozornicama, počevši od newyorškog MetropolitanaPoljskog tenora će na gala koncertu u Lisinskom 30. ožujka 2017. pratiti Simfonijski orkestar HRT-a s maestrom Ivom Lipanovićem.

Uz isti će orkestar 3. prosinca ove godine na pozornicu Lisinskog izaći i letonska sopranistica Marina Rebeka. Njezina blistava karijera također se događa upravo sada, a njezine, ništa manje sjajne preporuke, predstavljaju nastupi na opernim pozornicama Milana, Beča, New Yorka, New Yorka, Münchena, Salzburga, Londona i Verone uz dirigentska imena kao što su Zubin Mehta, Riccardo Muti, Antonio Pappano i Fabio Luisi.

Lisinski arioso 24. travnja 2017. dovodi i trenutačno najtraženiji operni par. Ruska sopranistica Ekaterina Siurina i američki lirski tenor Charles Castronovo svaki su za sebe izgradili velike karijere koje ih danas čine mamcem za publiku najvećih svjetskih opernih kuća. Ali, kada pjevački par svoju umjetničku suradnju okruni i brakom, njihovi se talenti i snage na osobito čudesan način nadopunjuju i umnažaju. Stoga od njihova nastupa uz orkestar Zagrebačke filharmonije možemo očekivati osobitu pjevačku magiju i kemiju.

Na samom kraju ciklusa, 7. svibnja 2017., na najbolji mogući način bit će predstavljena i umjetnost solo-popijevke, ta asketska disciplina i svetište u koje i najveći pjevači ulaze s osobitim strahopoštovanjem. Veliki danski bariton Bo Skovhus i fantastični austrijski pijanist Stefan Vladar već godinama na tom polju predstavljaju jedan od najboljih svjetskih tandema, ostavljajući publiku bez daha, a kritiku bez riječi. Stoga će recital te dvojice umjetnika biti osobit dragulj u kruni nove sezone ciklusa Lisinski arioso.

Faust riječke Opere

A na početku ciklusa, 14. studenog 2016., na pozornici Lisinskog gostovat će Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajc, sa svojim orkestrom i temperamentnim finskim dirigentom Villeom Metvejeffom. Sjajni rezultati velike umjetničke energije cijelog riječkog ansambla već odjekuju i preko hrvatskih granica, što je dovelo i do angažmana za veliku svjetsku diskografsku kuću Universal. Fantastična opera Faust Charlesa Gounoda jedan je od naslova s kojim riječka Opera kreće u svijet, a dio tog velikog svijeta je i pozornica Lisinskog.

Povrh svega i na našu osobito veliku radost, na čelu probrane međunarodne pjevačke postave tog koncerta jedna je od najvećih mladih opernih zvijezda Europe, riječka i hrvatska mezzosopranistica Diana Haller.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije