Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
65. Rođendan u HNK

Slavljenička večer Lada posvećena neponovljivom Zvonimiru Ljevakoviću

rođendan ansambla lado
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/10
17.11.2014.
u 14:16

Posebno je imponirao ženski pjev, kako cijelog ženskog zbora, tako i iznimno prezentnih solistica, pa i Aleksandre Ptičar koja se nakon tri tisuće odplesanih i otpjevanih koncerata oprostila od ansambla

Hrvatski etnokoreograf Zvonimir Ljevaković umro je prije trideset i tri godine, ali njegove koreografije i dalje žive na hrvatskim pozornicama. Tako je ansambl Lado slaveći šezdeset i peti rođendan jubilarni koncert u cjelosti posvetio Ljevakoviću, jednom od svojih utemeljitelja i dugogodišnjem umjetničkom voditelju ansambla.

Publika u zagrebačkom HNK-u mogla je vidjeti točke koje Lado često ima na repertoaru, poput onih nezaobilaznih Prigorskih plesova, Bunjevačkog momačkog kola ili pak Tanca po Susacku, ali ansambl je slavljeničke večeri odlučio izvesti i rjeđe izvođeno i iznimno zahtjevno Vrličko kolo, ali i primjerice Baranjsku žetvu i Drmeš.

Posebnost je Ljevakovićeva rada ta da je uz koreografiju, uz neke iznimke, potpisivao i glazbene obrade svojih koreografija, pa je tu riječ o rijetko ujednačenim cjelinama u kojima je scenska i vizualna dopadljivost uvijek usklađena sa vokalnom kompleksnošću. Ladovi profesionalci Ljevakovićevu su večer izveli dostojanstveno, ali i nadahnuto.

Posebno je imponirao ženski pjev, kako cijelog ženskog zbora, tako i iznimno prezentnih solistica, pa i Aleksandre Ptičar koja se nakon tri tisuće odplesanih i otpjevanih koncerata oprostila od ansambla. Ljevaković je iznimno zaslužan što je u Hrvatskoj folklor davnih godina dobio status umjetničke grane. A Lado je zaslužan što Ljevakovića i u 21. stoljeću možemo doživjeti u njegovom punom sjaju.  

>> Lado će proslaviti 65. rođendan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije