Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15 godina Cantus Ansambla

Slavlje uz novi trostruki album, praizvedbe i antologijska djela

cantus ansambl
Foto: Vedran Metelko
1/5
24.10.2016.
u 14:41

Na koncertu u HGZ-u i praizvedbi svog djela "Exodus 2016" napisanog za Cantus Ansamblu bio je i glasoviti poljski skladatelj Zygmunt Krauze

Promocijom novog diskografskog izdanja i koncertom Cantus Ansambl u Hrvatskom glazbenom zavodu proslavio je 15. godišnjicu postojanja i rada.

Utemeljitelj i dugogodišnji umjetnički voditelj ansambla Berislav Šipuš nastupio je kao dirigent i skladatelj, baš kao i njegov kolega Ivan Josip Skender, koji je posljednjih godina naročito vezan uz Cantus Ansambl. I Šipuš i Skender za ovu su obljetničku prigodu skladali i praizveli svoje nove skladbe. 

Za 15. rođendan Cantus Ansambla Šipuš je napisao skladbu “ANARHOKOR2 za dva mala mješovita zbora, udaraljke i dva dirigenta, dok je Skender svoje novo djelo za komorni ansambl nazvao “Versi dedicati”. U ovoj prigodi dvojici hrvatskih skladatelja pridružio se i glasoviti poljski autor Zygmunt Krauze koji je Cantusu posvetio svoju novu skladbu “Exodus 2016” koja tematizira izbjegličku krizu i koja je također praizvedena na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, održanom u subotu, 22. listopada. 

Gosti ansambla bili su i Zagrebački solisti pod vodstvom koncertnog majstora Sretana Krstića, sopranistica Monika Cerovčec u izvedbi Schönbergova monodrama “Erwartung” i pijanist Filip Fak kao solist u Koncertu za klavir i orkestar Györgya Ligetija. Riječ je o antologijskim djelima glazbe 20. stoljeća koja Cantus Ansambl redovito predstavlja publici, uz promoviranje novih skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja.

U skladu s takvom misijom je i sadržaj trostrukog albuma "Cantus lives(s)!", promoviranog u HGZ-u, koji donosi probrane snimke s koncerata ansambla. Podsjetimo,

Cantus Ansambl nastao je pod okriljem Muzičkog biennala Zagreb, ima vlastitu koncertnu sezonu kao jedini sastav u Hrvatskoj specijaliziran za suvremenu glazbu koji kontinuirano djeluje, a na brojnim gostovanjima i turnejama doslovno je nekoliko puta obišao svijet, od Kanade do Kine, promovirajući glazbu hrvatskih autora kao i suradnju sa sličnim inozemnim sastavima, vrsnim solistima i skladateljima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije