navigacija Glazba 127
3. Korčulanski barokni festival

Sjajno otvorenje u simbiozi s gradom i njegovom tradicijom

Četvorica instrumentalista na kopijama starih autentičnih glazbala i pjevačica Pilar Esteban nisu izvodili baroknu, nego srednjovjekovnu glazbu s iberijskog poluotoka koja se tematski odlično nadovezala na Morešku.

Foto: Boris Berc/KBF

Odabrani ulomci baroknih plesova elegantnog, ali i ratničkog ritma i naboja u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera bili su prikladna i nadahnjujuća podloga članovima KUD-a Moreška za tradicionalni viteški ples, jedan od zaštitnih znakova Korčule.

Prepoznala je to i brojna publika u korčulanskom Ljetnom kinu gdje je ovakvom baroknom verzijom Moreške otvoreno treće izdanje Korčulanskog baroknog festivala.

U svom smislenom, sadržajnom i srdačnom govoru (na hrvatskom i engleskom) gradonačelnik Vinko Kapelina istaknuo je značaj festivala za ucrtavanje Korčule ne samo na turističku, nego i kulturnu kartu svijeta zahvalivši na ideji i svom trudu čitavoj ekipi glavnog pokretača i organizatora festivala Michaela Unswortha.

Odmah nakon Moreške publika je ispunila lijep trg ispred atrija gradske vijećnice koji je bio savršena pozornica za španjolski ansambl Capella de Ministrers. Četvorica instrumentalista na kopijama starih autentičnih glazbala i pjevačica Pilar Esteban nisu izvodili baroknu, nego srednjovjekovnu glazbu s iberijskog poluotoka koja se tematski odlično nadovezala na Morešku.

Riječ je, naime, o napjevima i instrumentalnim skladbama na temu ljubavi i ratova s Maurima, a iz vremena kada je Korčula postajala gradom dobivši prije točno 800 godina i svoj Statut, što će grad krajem rujna također na prikladan način obilježiti i proslaviti. Publika je izvrsne španjolske glazbenike ispratila ovacijama tražeći i dobivši dodatke. Na samom kraju razdragani su se posjetitelji festivala ansamblu i pridružili pjevajući pripjevjedne drevne i gotovo plesne Ave Marije.

U nedjelju u podne festival je nastavljen recitalom čembalista Krešimira Hasa koji je u lijepoj  baroknoj crkvi sv. Roka u Lumbardi publiku počastio virtuoznim skladbama Jan Pieterszoona Sweelincka i Antoinea Forqueraya, a večeras je u korčulanskoj dominikanskoj crkvi sv. Nikole na redu glazba Antonija Vivaldija. Pod ravnanjem umjetničkog direktora festivala Saše Britvića Hrvatski barokni ansambl, Akademski zbor I. G. Kovačić te vokalni solisti Marija Kuhar Šoša, Martina Klarić i Helena Lucić Šego izvest će, uz ostalo, oratorij Gloria. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija