Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi CD

Sjajan glazbeni spoj Zorana Predina i Matije Dedića

CD, Matija Dedić i Zoran Predin,  Tragovi u sjeti
arhiva VL
12.10.2011.
u 21:29

Uokvirene Zoranovim sugestivnim vokalom i Matijinim impresionistički džeziranim potezima klavira, sve su pjesme svedene na kostur pa su tako ogoljene prodisale novim životom – još sjetnijim nego u izvornim izvedbama

Ako je nova domaća glazba u krizi, ili je uopće nema – barem ne vrijedne spomena – uvijek možete posegnuti za starom i provjeriti s kakvim smo skladateljskim talentima dijelili prostor bivše države. Matija Dedić odavno je dokazao kako se podjednako dobro snalazi u jazzu i u kontekstu popa, a Predin je klasa za sebe o kojoj je suvišno trošiti riječi.

Kada njih dvojicu ostavite u društvu nekih od najpoznatijih pjesama iz bolje prošlosti, dobit ćete doslovno “tragove u sjeti” – nostalgičnu i gotovo meditativnu odiseju po prostorima popločenim šlagerima i pokojom rock-pjesmom za koje smo mislili da ih se malo tko sjeća. Doduše, tu je i Husova balada “Jesen u meni”, možda jedina emocionalna poveznica s novijim naraštajima, no ostatak je uglavnom spomenarske prirode: od Runjićeve “Galeb i ja”, Metikoševe “Magle” i Bregovićeve “Te noći kad umrem” do teme “Još jedan prođe dan” Vlastimira Đuze Stoiljkovića iz TV serije “Pozorište u kući”.

Uokvirene Zoranovim sugestivnim vokalom i Matijinim impresionistički džeziranim potezima klavira, sve su pjesme prepuštene svom temeljnom ugođaju i svedene na kostur pa su tako ogoljene prodisale novim životom – još sjetnijim nego u izvornim izvedbama Olivera, Josipe, Dugmeta i ostalih. Ako rezultati i nisu svuda savršeni (ponovno je potvrđeno da nitko ne može nadmašiti Jadranku Stojaković u izvedbi tradicionalne “Što te nema”), cjelina ostavlja dovoljno snažan dojam, a najbolji je u (i inače) briljantnoj Arsenovoj baladi “Tvoje nježne godine”.

Ovome se doista nema što dodati i oduzeti.

 

Komentara 2

DE
deus ex machina
04:08 13.10.2011.

ZAISTA IZUZETNO! Album je zaista izuzetan i neponovljiv. Prava glazbena \"poslastica\". Sva sreća da ga je moguće poslušati na youtube-u. Nešto zaista nesvakidašnje!

DU
Deleted user
11:47 13.10.2011.

Sudeći po pjesmama koje se nalaze na albumu, i još tom nizu odličnih skladbi dodati imena Matije Dedića i Zorana Predina-albumu je zagarantiran uspjeh. Vrijedi ga nabaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije