Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KD vatroslav lisinski

Simfonijski orkestar HRT-a predstavio simfonijska djela petero skladatelja u fokusu 28. MBZ-a

simfonijski orkestar
Foto: Promo
1/4
24.04.2015.
u 13:52

Ritmom i orkestralnim efektima bogat Koncert za dva klavira i orkestar francuskog skladatelja Brune Mantovanija združio je dvoje naših uglednih pijanista

Simfonijski orkestar HRT-a sinoć je, u četvrtak, 23. travnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, nastupio u zajedničkom projektu Majstorskog ciklusa i 28. Muzičkog biennala Zagreb.

Pod vodstvom priznatog autoriteta za suvremenu glazbu, njemačkog dirigenta Johannesa Kalitzkea, Simfonijski orkestar HRT-a s uglednim hrvatskim solistima – klarinetistom Davorinom Brozićem, mezzosopranisticom Martinom Gojčetom Silić te pijanistima Katarinom Krpan i Danijelom Detonijem – prvi je put u Hrvatskoj predstavio simfonijska djela petero skladatelja koji se ubrajaju među najcjenjenije u Europi: Georgea Benjamina, Kaije Saariaho, Brune Mantovanija, Michela van der Aa i Thomasa Adèsa.

Različiti u izričajima, svako od izabranih djela prikazuje način suvremenog baratanja velikim korpusom simfonijskog orkestra, korištenje golemih zvučnih mogućnosti, u nekim slučajevima, i predimenzioniranoga sastava, te prenošenje i realizaciju ideja autora poteklih i djelatnih u različitim sferama suvremenog glazbenog života.

Skladba Sudden Time za veliki orkestar britanskog skladatelja Georgea Benjamina u određenoj je mjeri nadahnuta skladateljevim snom o udaru groma, ali i potaknuta željom za pronalaskom novih tehničkih pristupa, pa je rezultat „pulsirajuća jednostavnost i vrtlog kompleksne poliritmije“. Kaija Saariaho jedna je od najistaknutijih suvremenih finskih skladateljica; za skladbu D' om le vrai sens nadahnuo ju je ciklus srednjovjekovnih tapiserija bogatih simbolikom i višeznačjima, što je bilo ključno u osmišljavanju dramaturgije djela te kombiniranja orkestralnog korpusa za zahtjevnom dionicom solo klarineta koju je sjajno iznio Davorin Brozić.

Ritmom i orkestralnim efektima bogat Koncert za dva klavira i orkestar francuskog skladatelja Brune Mantovanija združio je dvoje naših uglednih pijanista, dokazanih tumača suvremenih partitura – Katarinu Krpan i Danijela Detonija. U ciklusu pjesama Spaces of Blank za mezzosopran, orkestar i elektroniku Nizozemca Michela van der Aa, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić sugestivno je interpretirala stihove Emily Dickinson, Rozalie Hirs i Anne Carson. Naposljetku, skladba Asyla, za veliki orkestar, još jedne britanske skladateljske zvijezde – Thomasa Adèsa - pokazala je svu moć simfonijskoga zvuka.

Osim solistima i Simfonijskom orkestru HRT-a, svakako treba odati priznanje maestru Johannesu Kalitzkeu za realizaciju kompleksnog programa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije