Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
39. Osorske večeri

Simfoničari HRT-a, Monika Leskovar i Ivan Repušić otvaraju festival

Monika Leskovar, Simfonijski orkestar
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
18.07.2014.
u 12:06

Na petnaest koncerata bit će praizvedeno čak 20 skladbi hrvatskih autora uz posebnu počast Šuleku, Devčiću i Mačeku

Simfoničari HRT-a i Monika Leskovar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića otvorit će sutra, 20. srpnja, 39. Osorske glazbene večeri. Uz Dvořakovu Osmu simfoniju na programu je i Koncert za violončelo i orkestar Stjepana Šuleka koji je ovaj tjedan i studijski snimljen u Lisinskom, gdje su održavani pokusi. U Osoru će do 24. kolovoza biti održano 15 koncerata s praizvedbama čak 20 skladbi hrvatskih autora, a posebna će pažnja biti posvećena stogodišnjicama rođenja Šuleka, Devčića i Mačeka.

Program ovogodišnjeg izdanja festivala, koji na jedinstven način promovira hrvatsku glazbu i glazbenike, prije nekoliko dana predstavljen je i na konferenciji za novinare u Hrvatskoj društvu skladatelja u Zagrebu. Jubileji Stjepana Šuleka, Natka Devčića i Ive Mačeka povod su za izvedbu najreprezentativnijih dijelova opusa te trojice skladatelja i akademika, uvijek u kombinaciji s prihvaćenim djelima svjetske baštine s kojima se sučeljuju, uspoređuju i odmjeravaju repertoarni potencijal.

Autentična kultura jednog naroda ne samo da se nudi publici koja je došla ljetovati na kvarnerski arhipelag sa svih strana svijeta, nego se ona tamo i stvara. Ove godine na narudžbu festivala nastaje pet novih skladbi iz pera Mladena Tarbuka, Gordana Tudora, Frane Đurovića, Tomislava Fačinija i Alfija Kabilja i svih pet doživjet će praizvedbu ovoga ljeta u osorskoj crkvi.

U godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata, mirotvornu poruku 31. srpnja šalje Zagrebački kvartet uz pijanisticu Srebrenku Poljak i marimbista Filipa Merčepa praizvedbom skladbe Mladena Tarbuka koja tematizira vjerske ratove. Spira mirabilis, orkestar sastavljen od vrhunskih mladih europskih glazbenika koji sviraju bez dirigenta izvodi Eroicu Ludwiga van Beethovena 5. kolovoza. Riječ je o koncertu koji ima dvostruko simboličko značenje s obzirom da se događa na Dan pobjede i rođendan Stjepana Šuleka, skladatelja koji je i sam napisao simfoniju s naslovom Eroica. Prvi puta u Osoru gostuje Katarina Livljanić i ansambl Dialogos s Juditom prema epu Marka Marulića. Petrit Çeku 10. kolovoza ima recital u sklopu kojeg će praizvesti prvu solističku skladbu njemu posvećenu, novo djelo Frane Đurovića. Na blagdan Velike Gospe, u crkvi posvećenoj upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije, Hrvatski barokni ansambl izvodi Gloriju Antonija Vivaldija i praizvodi novo djelo Tomislava Fačina koje stilski vjerno oponaša stil baroknog doba.

Trideset godina poslije praizvedbe u Osoru, Radovan Vlatković, Krešimir Stražanac i Kvartet Mozarteum izvode Lirsku scenu, stožerni opus Natka Devčića na stihove Josipa Pupačića. Od ostalih izvođača tu su laureati Natjecanja Ferdo Livadić Aljoša Jurinić i Ivan Mučić; Cantus Ansambl i Berislav Šipuš sa solistima: Martinom Gojčeta Silić i Marinom Marasom; pijanistica Katarina Krpan; Kvartet tuba XL i legendarni francuski trubač Eric Aubier; violinistica Silvia Mazzon i pijanist Goran Filipec; veliki bas-bariton Giorgio Surian i pijanist Filip Fak, Zagrebački solisti.

Na konferenciji je predstavljen i novi vizualni identitet festivala koji potpisuje dizajnerski studio Parabureau te nova internetska stranica koja se nalazi na adresi www.osorkseveceri.hr.

>> Beethovenove "Škotske pjesme" prvi put integralno u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije