Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugo očekivano imenovanje

Rus iz Austrije Kiril Petrenko je novi šef Berlinske filharmonije

23.06.2015.
u 15:40

Rođen 1972. u Omsku, doselio se s obitelji u Austriju kad mu je bilo osamnaest godina, a studirao je u Beču

Već gotovo godinu dana jedno od glavnih pitanja velikog glazbeničkog svijeta je tko će na mjestu šefa-dirigenta Berlinske filharmonije naslijediti Simona Rattlea. Kao nasljednik legendarnih dirigenata Furtwänglera, Celibidachea, Karajana i Abbada, temperamentni i rudlavi Englez u Berlin je stigao 2002. godine nakon što je u domovini napravio čudo sa Simfonijskim orkestrom grada Birminghama, u čiju smo se izvrsnost nedavno mogli uvjeriti i u Lisinskom.

Kako se u svijetu, za razliku od Hrvatske, takve stvari planiraju ozbiljno i dugoročno, već se dulje vrijeme znalo da Simon Rattle neće produljiti ugovor s Berlinskim filharmoničarima koji mu istječe 2018. godine. Štoviše, od proljeća ove godine već se i zna da se Englez vraća kući. Od jeseni 2017. godine preuzet će od Valerija Gergijeva vodstvo Londonskog simfonijskog orkestra.

Berlinski filharmoničari, društvo s kojim se po ekskluzivnosti, neovisnosti i najvišim umjetničkim kriterijima mogu mjeriti jedino njihovi kolege iz Bečke filharmonije, bili su se sastali 11. svibnja da odaberu svog budućeg šefa-dirigenta koji će 2018. naslijediti Rattlea. Vijećali su cijeli dan, a glazbeni je svijet ispred jedne berlinske crkve, u koju se orkestar povukao, čekao onako kako se čeka bijeli dim iz Sikstinske kapele. Međutim, nakon cijelog dana vijećanja novi šef najelitinijeg filharmonijskog društva na svijetu nije izabran.

Budući da se u Berlinu silno drži do diskrecije, medijima su preostala samo nagađanja i kuloarska šaputanja. Prema njima, orkestar je u svom izboru zapeo podijeljen napola između dvojice kandidata: autoritarnog, konzervativnog i prilično nacionalistički nastrojenog Nijemca Christiana Thielemanna te karizmatičnog Letonca Andrisa Nelsonsa.

Iz Berlina je poručeno da će si uzeti još godinu dana za razmišljanje. Međutim, ovaj put su uspjeli održati vijećanje, a jučer je ujutro iznenada sazvana konferencija za novinare na kojoj se pokazala točnom vijest koja je kao glasina ipak već bila procurila do nekih njemačkih medija. Novi šef-dirigent Berlinske filharmonije od 2018. godine bit će Rus Kiril Petrenko, sadašnji generalni muzički direktor slavne Bavarske državne opere u Münchenu. Rođen je 1972. u Omsku, u tadašnjem Sovjetskom Savezu, s 18 doselio se s obitelji u Austriju, a jedan od profesora dirigiranja u Beču bio mu je i nama dobro poznati slovenski maestro Uroš Lajovic. Na glasu je kao skroman i povučen, nesklon bilo kakvom publicitetu, ali zato potpuno posvećen glazbi. U Berlinu su rekli da su ga baš zato i angažirali.

>> Transferi: Gergijev preuzima Münchensku filharmoniju

Komentara 2

DS
ds
16:35 23.06.2015.

Ruski je državljanin,ali je židov,vidi mu se po nosu.Kakav Rus.

Avatar aunick
aunick
13:44 28.06.2015.

Cudi me da gospodin Pofuk nije upucen sta se da procitati o Zidovima u Ruskim novinama i kakvo misljenje i odnos prema Zidovima imaju Rusi danas. Maestro Kiril Petrenko se iz Rusije iseli sa 18 godina, studije zavrsio i zivi i radi u Austriji. Za vjerovati je da gospoda u Berlinu znaju koliko su Zidovi voljeni u Rusiji i da izbor Petrenka ni slucajno nije vezan sa Rusijom. Izabran je sigurno zato sto je najbolji a to sto je Zidov je vjerovatno ocijenjeno kao mogucnost da se sa Zidovima utvrdi uzajani respect.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije