Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OFF ciklus Zagrebačke filharmonije

Roby Lakatos - svjetska glazbena senzacija u Zagrebu

Roby Lakatos
Promo
14.02.2017.
u 16:20

On je svojevrsni univerzalni glazbenik kakav se danas rijetko sreće – glazbenik koji briše granice između popularne i klasične glazbe; istovremeno virtuoz klasične glazbe, improvizator jazza, a njegovi romski korijeni obilježili su način na koji uvijek iznova i originalno inerpretira skladbe koje svira.

To je ROBY LAKATOS, ”violinist s najbržim prstima na svijetu”, a u sklopu OFF ciklusa Zagrebačke filharmonije nastupit će u Zagrebu.

Rođen 1965.g. u legendarnoj obitelji romskih violinista, vuče porijeklo od Janosa Biharija, „Kralja romskih violinista“, Roby Lakatos već se kao dijete susreo s glazbom nastupivši kao prvi violinist u romskom sastavu kad mu je bilo tek devet godina.

Sve ostalo je povijest. Nastupa u najznačajnijim koncertnim dvoranama Europe, Azije i Amerike, održava turneje po Australiji, Japanu i Kini, surađuje s jazz glazbenicima poput Herbieja Hancocka, Quincyja Jonesa i Stéphanea Grappellia, a oduševio je čak i velikog Sir Yehudija Menuhina. Njegovi brojni uspješni nastupi popraćeni ovacijama i velikim interesom publike, doveli su i do iznimno uspješne suradnje s Londonskim simfonijskim orkestrom 2004. godine gdje je svirao uz bok s Maximom Vengerovom.

Ovaj virtuoz na violini do sada je objavio 16 studijskih albuma, a na zadnjem albumu uhvatio se u koštac s jednim od najvećih djela klasične glazbe – Četiri godišnja doba Antonioja Vivaldija te donio iznimno personaliziranu viziju ovog baroknog klasika koja daje jedan sasvim novi i svježi pogled na ovu skladbu.

Roby nije samo izuzetan virtuoz, već je i mađioničar jedinstvene tehnike i njegov vlastiti stil obara s nogu, a sve to radi s toliko energije i neizbježnog romskog duha koji se oslobađa svaki put kada izađe na pozornicu.

Zbog svega ovoga, nema izgovora da ne dođete na njegov koncert u petak, 3.3. u dvoranu Lisinski na kojem će nastupiti sa svojim peteročlanim ansamblom i svjedočite ovom iznimnom glazbenom događaju koji se ne propušta. Njegov ansambl, vizija, talent za improvizaciju, glazbena znatiželja, njegova kompozitorska umješnost, čine Lakatosa jednim od najintrigantnijih i najuspješnijih glazbenika na svijetu. Njegova glazba vodi vas i uranja u jedinstveni način sviranja i interpretacije klasike, jazza, filmske i popularne glazbe, i to istovremeno.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije