Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka filharmonija otvorila novu sezonu

Publika se zaželjela koncerata i napunila dvoranu Lisinski

Filharmonija otvorenje sezone
Foto: Tomislav Smoljanonović/ZGF
1/3
27.09.2014.
u 13:16

Mladi austrijski dirigent David Danzmayr potaknuo je filharmoničare na vrlo uzbudljivu izvedbu glazbe Sergeja Prokofjeva

Zagrebačka filharmonija otvorila je sinoć svoju novu sezonu u punom Lisinskom, premda je koncert bio zakazan izvan pretplaničkih ciklusa. Vjerna publika očito se zaželjela svog orkestra, a u dvorani je bilo i nove, mlade publike.

Doduše, dio školaraca jedva je dočekao loš primjer starije publike pa je neprigušen i pretjeran kašalj u pauzama između stavaka suptilnog Mozartovog klavirskog koncerta br. 21 u C-duru pretvoren u cirkus. Barem na desnoj tribini.

No, solistica Elena Baškirova nije se dala smesti, baš kao ni mladi austrijski maestro David Danzmayr. Popularni Mozartov koncert odsviran je vrlo solidno, a solistica je dugim aplauzom nakon nakon nekoliko izlazaka na poklon pozvana da odsvira i dodatak, jednu Schumannovu minijaturu. 

Međutim, pravu naznaku da se i orkestar zaželio sviranja koliko i publika koncerata dobili smo u drugom dijelu koncerta. Nakon nekoliko tonova tihog uvoda, tutnjava velikog orkestra na početku najpoznatijeg plesnog ulomka iz baleta Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva prenula je čak i one brbljave klince u redovima ispred mene i privukla njihovu pažnju. 

Vrlo simpatičan, neposredan i temperamentan mladi austrijski maestro David Danzmayr potaknuo je orkestar na vrlo motiviranu, uzbudljivu, u detaljima rafiniranu, a u cjelini moćnu i uvjerljivu izvedbu probranih i dramaturški dobro posloženih ulamaka iz obje baletne suite Sergeja Prokofjeva. 

Prva ovosezonska filharmonijska večer imala je i svečani početak. Nakon pozdravne riječi publici, novi filharmonijski ravnatelj Mirko Boch imao je čast uručiti još jedno priznanje velikom hrvatskom skladatelju Milku Kelemenu. Nakon što je jučer promoviran u počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu, 90-godišnji skladatelj dobio je i povelju Grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije, a koncert je započet njegovom mladenačkom, a i danas još uvijek svježom i zanimljivom Kelemenovom skladbom "Preludio, aria e finale".

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:24 28.09.2014.

ne laži poluprazna dvorana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije