Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski subotom

Povijesna izvedba Brittenovog Ratnog rekvijema u Lisinskom

'28.09.2013., Zagreb - Nova sezona Koncertne dvorane Vatroslava Lisinsskog otvorena je koncertom Ratni rekvijem Benjamina Brittena koji prvi put na jednoj pozornici povezuje preko 300 umjetnika iz Hrv
'Borna Filic/PIXSELL'
29.09.2013.
u 20:00

Dva orkestra i dirigenta, troje solista i četiri zbora iz četiri države udružili su se u vapaju za mir

Dan nakon što su otvaranje vlastite sezone prepustili Bečkoj filharmoniji, glazbenici Zagrebačke filharmonije i sami su aktivno sudjelovali u još jednom događaju koji se bez pretjerivanja može nazvati povijesnim, i to ne samo na umjetničkoj nego i na kulturološkoj i društvenoj razini. Bila je to izvedba Ratnog rekvijema Benjamina Brittena. Koncert je bio više nego dostojan početak nove sezone i dalje vrlo atraktivnog pretplatničkog ciklusa Lisinski subotom u godini kada zagrebačka koncertna dvorana slavi 40. rođendan. U pozdravnom govoru ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević istaknuo je ono što umjetnici i njihova publika ionako znaju i zbog čega se i okupljamo u kulturnim hramovima: kultura i glazba ljude ne razdvajaju, nego spajaju. Ali, ponavljati i te kako treba jer u intoniranju odnosa u Hrvatskoj i njenu susjedstvu još se uvijek više uvažava urlanje stadionskih hordi nego skladno muziciranje i pjevanje u izvedbama djela neprolazne veličine i univerzalne humanističke poruke poput ovog Brittenova.

Uz maestru Samru Gulamović, koja je odlično vodila Komorni orkestar Sarajevske filharmonije, Ivo Lipanović čvrsto je držao konce monumentalnog djela i ogromnog ansambla s čak četiri zbora: Radiotelevizije Srbije, sarajevske Opere, Slovenskog komornog zbora te i ovaj put blistavih zagrebačkih Zvjezdica.

Srpska sopranistica Aneta Ilić zaslužna je za mnoge potresne trenutke izvedbe, poput Lacrimose, a tenor Amir Saračević i bariton Ljubomir Puškarić bili su uživljeni tumači pjesničkih opomena i razgovora mrtvih vojnika u stihovima Wilfreda Owena.

Galina Višnjevskaja zbog sovjetske birokracije nije 1962. stigla na praizvedbu u Coventry, ali jest na snimanje ploče u London. Bariton je bio Nijemac Fischer-Diskau, a tenor Englez Peter Pears. U istom su se duhu okupili solisti iz Beograda, Sarajeva i Zagreba koji su Brittenovo remek-djelo tumačili s velikom pjevačkom i umjetničkom uvjerljivošću, ali i ljudskim uvjerenjem.

Veličanstveni finale djela iz svih grla i glazbala bio je združeni vapaj za mirom kakav rijetko odjekne ovim nesretnim svijetom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije