Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
39. Osorske glazbene večeri

Pijanist Aljoša Jurinić izvodi Schuberta, Liszta... i Chopinovu Barkarolu

osorske glazbene večeri
Foto: Osorske glazbene večeri
22.07.2014.
u 14:14

Uz Aljošu Jurinića nastupa i mladi trombonist, student Muzičke akademije u Zagreub, Ivan Mučić koji izvodi Sonatu Vox Gabrielli Stjepana Šuleka kojemu su, uz Natka Devčića i Ivu Mačeka posvećena 39. Osorske glazbene večeri

Večeras u sklopu Osorskih glazbenih večeri nastupa pijanist Aljoša Jurinić. Ovaj sjajni mladi glazbenik diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Rubena Dalibaltayana, trenutačno je student na Scuola di Fiesole kod Eliso Virsaladze. Dobitnik je niza je državnih i međunarodnih natjecanja, a najveći uspjeh do sada ostvario je pobjedom na glasovitom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u Zwickauu. 

Na recitalu u osorskoj crkvi koji počinje u 21 sat, Aljoša Jurinić odsvirat će program sastavljen od biranih stranica pijanističke literature iz razdoblja romantizma. Na programu su Tri skladbe za klavir Franza Schuberta, Lisztova virtuozna, zanosna Koncertna etida La leggierezza i Mađarska rapsodija br.11 u a-molu, Balada br.3 u A-duru Frederica Chopina koja pripovijeda o nemogućoj ljubavi vodene vile prema čovjeku, smrtniku i njegova jedina Barkarola, skladba koja je Chopinu očito značila mnogo s obzirom na to da ju je uvrstio u program svog posljednjeg javnog nastupa u životu. Na rasporedu je i Sonata za klavir u Es-duru, op.27, br. 1 Ludwiga van Beethovena, jednostavačna skladba koja se slobodnom fantazijskom jednostavačnošću udaljava od strogog klasičnog oblika sonate i nagovještava glazbenu imaginaciju romantičke epohe.

Hrvatska glazba kao obavezna figura osorskih koncerata zastupljena je Sonatom za trombon i klavir Vox Gabrielli Stjepana Šuleka, skladatelja kojemu su, uz Natka Devčića i Ivu Mačeka posvećene 39. Osorske glazbene večeri. U cjelokupnom opusu ovog skladatelja Sonata Vox Gabrielli uživa najveću međunarodnu reputaciju. Uz Hindemithovu Sonatu za trombon, spada među najizvođenija djela pisana za ovaj instrument. Programnu skladba koja opisuje navještaj sudnjeg dana izveli su i snimili najveći svjetski trombonisti, među ostalima i Christian Lindberg. Večeras ćemo je imati priliku čuti u tumačenju jednog od najperspektivnijih mladih hrvatskih trombonista, studenta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Ivana Mučića. On se kao gost večeri pridružuje Aljoši Juriniću, a ideja za njihovu suradnju rodila se u Samoboru.

Osorske glazbene večeri već pet godina ugošćuju pobjednike Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić. Ove godine taj se običaj nastavlja i proširuje pa osim Aljoše Jurinića dobitnika prve nagrade, osorska publika ima priliku upoznati i Ivana Mučića, dobitnika nagrade za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u sklopu natjecanja Livadić.

>> Monika Leskovar u Osoru dojmljivo odsvirala zahtjevan Šulekov koncert

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije