Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzički biennale

Osječki HNK pretvara se u dvor hrvatskog kralja Maruna iz 10. st.

miro gavran piše libreto
arhiv vl
11.03.2011.
u 15:41

Prva opera Sanje Drakulić "Kraljevi i konjušari" nastala prema drami Mire Gavrana prva je u nizu glazbeno-scenskih praizvedbi Muzičkog biennalea Zagreb koji počinje u travnju. Operom ravna Filip Pavišić,a režira je Robert Raponja

Prva opera hrvatske skladateljice Sanje Drakulić “Kraljevi i konjušari” nastala po istoimenoj drami Mire Gavrana u izvedbi HNK Osijek otvorit će glazbeno-scenski niz praizvedbi 26. muzičkog biennalea Zagreb. U osječkom HNK već se šiju atraktivni kostimi Jasmine Paceki, ali i scena koja će u recesijskom vremenu biti također od platna. Za osječku opernu praizvedbu šije se čak 160 povijesnih kostima.

– Sanja Drakulić upregla me u libretistički rad. Napisao sam šest verzija, dnevno smo izmjenjivali dvadesetak mailova, od naših razgovora dobro je zaradio Mudrinić. No, veselim se libretističkom debiju u godini kada slavim pedeseti rođendan – rekao je najizvođeniji živući hrvatski dramatičar Gavran, koji je radnju svoje u Hrvatskoj nikada viđene drame smjestio na dvor hrvatskog kralja Maruna koji vlada u vremenu političkih previranja i gladi. Sanja Drakulić kaže da će opera “Kraljevi i konjušari” biti uspješna ako dobije narudžbu za skladanje sljedeće opere, dok dirigent Filip Pavišić tvrdi da je skladateljica našla svoj glazbeni jezik stvarajući svoju prvu operu. I osječki intendant Božidar Šnajder siguran je da će “Kraljevi i konjušari” biti “prelijepo dijete”. Na susretu s novinarima najavljena je i praizvedba baleta “Moje ime je Nitko. Nitko. Nitko” skladatelja Frane Đurovića, koju će 11. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu izvesti Festivalski plesni ansambl u koreografiji talijanskog gosta Massimiliana Volpinija, prema predlošku i dramaturgiji Irene Čurik. Riječki HNK priprema “Šumu Striborovu” Ivana Josipa Skendera, Splitski HNK operu “Maršal” Silvija Foretića, a zagrebački HNK balet “Air” Krešimira Seletkovića, i to za svečano zatvaranje festivala 17. travnja. Sve operne i baletne praizvedbe moći će se vidjeti u prijenosu u kinu Tuškanac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije