Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužne reakcije ne jenjavaju

Odlazak Arsena Dedića dirnuo je sve generacije, voljeli su ga i rokeri i reperi

29.04.2008.,Zagreb - Dvorana Lisinski,koncert Arsena Dedica Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
20.08.2015.
u 18:15

Neki su uz njega odrasli, drugi su morali odrasti da bi ga mogli razumjeti i poštovati

Ne pamtimo takvu, pa čak ni sličnu, poplavu tuge u privatnom i javnom prostoru poput ove koju je izazvala vijest o smrti Arsena Dedića. Vodeći se sasvim logičnim impulsom, kolege novinari iz najrazličitijih regionalnih medija priliku za javni oproštaj od glazbene legende prvo su pružili njegovim vršnjacima i ljudima s kojima je najdulje i najbliže surađivao. Broje tužne riječi izgovorili su tako: Jasna Zlokić, Radojka Šverko, Neda Ukraden, Zoran Predin, Đorđe Balašević, Rade Šerbedžija, Zdravko Čolić, Massimo Savić, Petar Grašo... Odreda umjetnici čije su karijere na ovaj ili onaj način bile isprepletene s Arsenovom.

Znao je i uvrijediti

No, brojne reakcije koje su naši mladi glazbenici, pa i oni sasvim drugačijih autorskih izričaja, počeli dijeliti na društvenim mrežama pokazale su da je šibenski kantautor svojom univerzalnom magijom dotaknuo srca nekih novih klinaca, pankera, rokera, repera...

Onako kako je najbolje znala, pjesmom, od Arsena se oprostila frontmenica Elementala Mirela Priselac – Remi. Nema ju, kaže, namjeru uglazbiti, ne želi pretencioznost ni pretjeranu patetiku, no dozvolila nam je da tekst pjesme objavimo u novinama.

Anegdotalnim statusom u svojem se stilu oglasila i pogonska mašina benda Lollobrigide, pjevačica i voditeljica Ida Prester.

Prisjetila se kako je s Arsenom dogovarala intervju za HTV, a on joj je rekao kako ju je oduvijek htio upoznati jer mu je zanimljiva: "ima ono nešto, iako je tek umjereno lijepa voditeljica".

Ida se na to nasmijala i rekla mu da je i on umjereno lijep, na što je Arsen ispalio:

"A ne! Ja sam autentično lijep glazbenik"!

– Bio je beskrajno duhovit i brz lik. Oštrim pristupom nekoga bi možda i uvrijedio, no mislim da je to bio njegov način filtriranja ljudi... Meni je baš zbog toga bio simpatičan – objasnila mi je poslije Ida, pa smo se zajedno prisjetile svih urnebesnih situacija u kojima je Arsen "izvrijeđao" one koji su mu bili najzanimljiviji, danas svjedoči Ida.

Jednoj je vrlo uglednoj novinarki, primjerice, rekao da se "obuče da liči na nešto" prije nego što se nađu na intervjuu u Sheratonu.

Razgovarajući o svim aspektima njegova djelovanja, brojni mlađi glazbenici istaknuli su ogroman utjecaj koji su na njih imali Arsenovi stihovi.

– Dedić je napisao sve o čemu bih ja htio pisati, s tim što se ja trudim pisati relativno dobre pjesme, a on je pisao najbolje. Zbog njegovih je tekstova danas vrlo teško naći neki novi rakurs, pogotovo kad govorimo o ljubavi, o kojoj je ispisao sve što se moglo - "požalio" se Aljoša Šerić iz grupe Pavel, kojem su neka od prvih životnih sjećanja vezana uz Arsenove ploče koje su odzvanjale iz mamine sobe. Čitava njegova obitelj slušala je Arsena Dedića pa se i njemu odmalena uvukao pod kožu. Govoreći o vještini pisanja, slične mi je riječi ponovila i kantautorica Sara Renar, koja ističe da je Dedić bio prije svega pravi majstor pjesničkog zanata.

– Obilježio je i opjevao cijelu jednu generaciju koja nije nužno moja, ali je njegov opus nezaobilazna referenca za svakoga tko se iole ozbiljnije misli baviti pisanjem stihova na ovim prostorima – zaključila je.

Dođe vrijeme taj stih

Preko supruge Nine koja mu je ujedno i menadžerica javio nam se i Ivan Dečak iz benda Vatra, koji je, poput mnogih iz svoje generacije, Arsenove pjesme postupno puštao u svoje srce.

– Kao mladiću, nije mi bio na playlisti, ali on ni nije umjetnik čija djela čovjek upoznaje u formativnim godinama. No, stigao sam do te dvoznamenkaste brojke kada mi je njegov opus postao jasan, blizak i inspirativan. Bio je majstor riječi i melodije, nenadmašan talent koji nam je u nasljeđe ostavio čitavo blago – ocijenio je Dečak.

Jedna od glazbenica mlađe generacije koja je imala prilike izravno raditi s Arsenom Dedićem je Natali Dizdar, čiji je hit "Zamijenit ću te gorim" nominiran za pet Porina napisao i skladao upravo iskusni Arsen.

– Bio je genijalan lik. Naša suradnja bila je jednostavna i laka, a meni je ona bila i velika čast. Zahvaljujući njemu, pjesma "Zamijenit ću te gorim" je bezvremensko djelo koje obožavam izvoditi, baš kao što uživam u slušanju i čitanju njegovih pjesama. Mislim da je ogroman gubitak kad ode netko tko je svojim radom i stvaranjem inspirirao ljude oko sebe. Hvala mu na tome – tužno mi je rekla Natali.

Osim kolega glazbenika, od pjevača su se oprostili i brojni mladi glumci, redatelji, pisci...

Arsenove pjesme preplavile su radijske postaje, TV programe i internet, a mnogi se pitaju postoji li na današnjoj glazbenoj sceni autorska osobnost dovoljno snažna da ostavi trag poput Arsenova.

Ili su, dodat će neki, vremena takva da ga ne bismo znali ni prepoznati?

>>Novi ciklus scene Amadeo i posljednje zbogom prijatelju Arsenu

>>Tereza Kesovija održala u Dubrovniku koncert posvećen Arsenu Dediću

Komentara 1

Avatar Grunf
Grunf
19:12 20.08.2015.

Ajde dosadni ste više s tim srbinom neradnikom ko i s ostalim umjetnicima. Visće bi ga cijenio da je imao običan posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije